Una dintre cele mai mari probleme ale parintilor adoptatori este ceea ce se petrece cu copilul adoptat, in adolescenta.
Potrivit cercetatorilor, in perioada adolescentei in viata oricarei persoane se incearca sentimente de autocunoastere. Tocmai de aceea, copilul adoptat, in adolescenta poate intampina numeroase probleme, generate de conflictul necunoasterii parintilor naturali si ideea de abandon.
Sentimentele de parasire determina de cele mai multe ori o stare de conflict interior, greu de tolerat. Adolescenta este o perioada de regasire, de identificare a sentimentelor si de creare a personalitatii umane. In aceasta perioada, cred cercetatorii, tot mai multi copii ajung sa se confrunte uneori chiar cu parintii naturali.
De cele mai multe ori parintii adoptatori ajung sa ascunda copilului faptul ca acesta este adoptat. Un asemenea lucru este facut uneori inconstient, de teama ca micutul sa nu se simta singur, izolat, coplesit de ideea de abandon.
Copilul adoptat, in adolescenta ajunge sa isi puna tot felul de intrebari cu privire la cauza care a condus la parasirea sa de catre parintii naturali si chiar la ideea de culpa. De multe ori, in timpul adolescentei copilul isi doreste cu ardoare sa isi cunoasca adevaratii parinti, cei care, de fapt, l-au adus pe lume. Intalnirea dintre copil si parintii naturali poate fi adesea coplesita de emotii sau poate intari aceleasi sentimente de parasire.
Pentru a preintampina toate aceste lucruri parintii adoptatori trebuie sa ii comunice copilului cum anume s-a produs adoptia, incercand, in acelasi timp, sa il protejeze de sentimentele de furie ce s-ar putea ivi asupra sa. Printr-o comunicare potrivita cu cel mic acesta va intelege destul de usor ceea ce se petrece, nu se va simti umilit, mintit si, in niciun caz, singur.
Atunci cand adolescentul va solicita sa ii acordati ragazul necesar pentru a se acomoda cu noua sa ipostaza nu va trebui sa va implicati foarte tare, presandu-l, doar de teama de a nu fi parasiti, la randul vostru. Chiar daca acesta va va anunta ca isi doreste sa ii cunoasca pe parintii naturali nu trebuie sa ii negati acest drept si nici sa va suparati pe atitudinea sa. In niciun caz nu va dori sa va paraseasca pentru a se intoarce in familia naturala, ci, mai degraba, va dori sa isi cunoasca obarsia si cauza care a condus catre destramarea familiei initiale.