Poezia este des intalnita in educatia scolarului, favorizand dezvoltarea limbajului si comunicarea dintre cei mici.
De obicei, in primii ani ai vietii, parintii isi invata copiii sa memoreze poezii scurte, pline de semnificatii, cu rime haioase, starnindu-le curiozitatea. Mai tarziu, poezia este sugerata de catre educatoare si invatatoare, fiind una dintre tehnicile cele mai bune pentru memorare si insusirea limbajului.
Indiferent de tipul de activitati desfasurate, cadrele didactice pot introduce poezia in activitatile zilnice ale scolarilor. Copiii pot asimila aproape orice prin poezie, ba chiar mai mult rimele haioase ii vor ajuta sa memoreze si mai bine informatia.
In plus, poezia in educatia scolarului poate avea efecte moralizatoare, in acest mod copilul reusind sa isi insuseasca cat mai multe informatii despre viata, starnind uneori emotii destul de puternice. Tocmai de aceea, este indicat ca poezia aleasa de invatatoare sa fie culeasa in asa fel incat mesajul sau sa fie destul de bine inteles de catre scolari, fiind bine receptionata.
In ultima perioada, tot mai multe invatatoare ajung sa isi invete elevii poezii realizate de ele insele, din dorinta de a le sugera copiilor aproape totul prin ritm si rima. In cadrul activitatilor de sfarsit de an, dar si in timpul serbarilor, elevii primesc diferite roluri pe care incearca sa le explice publicului prin poezie. Micile fragmente ce trebuiesc invatate le starnesc scolarilor curiozitatea, fascinandu-i.
Potrivit specialistilor, poezia favorizeaza insusirea unui numar destul de mare de cuvinte, imbogatind limbajul si starnindu-le in acelasi timp creativitatea. Parintii, la randul lor, completeaza sfera de cunoastere a copilului, sugerandu-le sa citeasca si sa memoreze si alte strofe, alese din autori celebri.
Stimularea memorarii la copil este un alt element pe care trebuie sa il ia in considerare cadrele didactice. Prin poezie, acestia ii ajuta sa retina din ce in ce mai usor informatia, stimuland in acest fel dezvoltarea memoriei.