Fiecare parinte ajunge sa se intrebe cate ore de somn trebuie sa doarma un copil. Cu toate acestea, raspunsul la o astfel de intrebare nu este unul foarte precis, la fel cum nici raspunsul la intrebarea de ce anume trebuie sa dormim nu il cunoastem in totalitate.
Chiar si asa, somnul este un important element in viata oricarei persoane, influentand in mare masura buna dezvoltare si sanatatea organismului. De multe ori, cresterea copilului este asociata cu numarul orelor de somn dormite de catre aceasta.
Asadar, pentru a raspunde cat mai precis la intrebarea ”cate ore de somn trebuie sa doarma un copil?” va trebui sa privim destul de atent asupra modului in care acesta reuseste sa se dezvolte. Ori de cate ori observam o stare de irascibilitate in atitudinea sa este bine sa ne intrebam daca numarul orelor de somn a fost suficient pentru ca micutul sa se poata simti odihnit.
Potrivit cercetatorilor, somnul poate fi impartit in doua feluri – profund (care asigura o relaxare totala a muschilor si simturilor, favorizand odihna completa) si somnul rapid (care este de cele mai multe ori fractionat si strabatut de vise, neasigurand odihna si relaxarea organismului). In functie de cele doua criterii putem gasi raspunsul la intrebarea de mai sus. In cazul in care organismul se odihneste profund atunci copilul se va putea relaxa destul de usor si intr-un numar mai scurt de ore, insa atunci cand somnul este agitat copilul va putea dormi si in acelasi timp nu se va simti odihnit.
Chiar daca exista anumite indicatii de specialitate, orice copil este diferit si se va odihni intr-un numar mai mic sau mai mare de ore de somn. Exista situatii in care un bebelus cu varsta de pana la un anisor sa se odihneasca intr-un numar de 16 ore, insa poate exista situatia normala in care alt bebelus sa trebuiasca sa doarma 24 de ore pe zi pentru a se relaxa in totalitate.
Iata cateva grafice de specialitate de care parintii vor trebui sa tina cont atunci cand isi adorm bebelusii:
- 1 luna: 20-23 de ore/zi;
- 4 – 5 luni: 16-18 ore/zi;
- 8 -10 luni: 14-16 ore/zi;
- un an: 13-15 ore/zi;
- 3 ani: 11 ore/zi;
- 5-9 ani: 10 ore/ zi.
In primele luni de viata orice copil are somnul intrerupt, lucru determinat de dorinta de a se hrani. Asa se intampla ca pana la varsta de sase luni, micutul se va trezi destul de des, la un interval de circa 3-4 ore pentru a-si cere portia de lapte. Odata cu introducerea diversificarii, copilul se va simti satul vreme de mai mult timp, fapt care nu va mai determina fractionarea orelor de somn. Cu timpul, programul de somn se va stabiliza.