Sarcina extrauterina se numara printre cele mai grave probleme cu care s-ar putea confrunta o femeie in dorinta sa de a deveni mamica. Aceasta presupune fixarea embrionului in alta parte decat in cavitatea uterina.
Asadar, sarcina extrauterina, cunoscuta si sub denumirea de sarcina ectopica, presupune asezarea embrionului in vederea dezvoltarii sale in zona tubara (in trompele uterine), abdominala, in regiunea ovarelor sau in cervix. De obicei, mai mult de 75% dintre cazuri determina fixarea embrionului in regiunea tubara.
Pot exista situatii, ce-i drept destul de rare, in care femeia sa poarte in acelasi timp doua sarcini – una normala si una extrauterina. Astfel de cazuri se intampla de obicei in cazul tratamentelor de fertilitate, atunci cand femeia nu poate avea un copil decat in acest mod.
Cauzele sarcinilor extrauterine sunt determinate de prezenta unor afectiuni la nivelul organelor genitale feminine. De exemplu, in cazul in care femeia ar prezenta o afectiune la nivelul trompelor uterine, acest lucru ar impiedica ca embrionul sa se fixeze in uter, implantandu-se la nivelul acestora.
De regula, sarcina extrauterina are un debut progresiv. Femeia se va putea confrunta cu niste dureri destul de puternice, resimtite de obicei in zona abdomenului inferior. De cele mai multe ori, astfel de episoade de durere intensa debuteaza in reprize, de regula pe parcursul noptii, repetandu-se la intervale din ce in ce mai scurte.
Amenoreea este un alt semn insotitor al sarcinii ectopice, in mai mult de jumatate dintre cazuri. In mare parte instalarea sarcinii in organism determina absenta ciclului menstrual, situatie in care femeia va putea suspecta o sarcina. Mai pot exista situatii in care, desi sarcina extrauterina sa existe, menstruatia sa continue sa apara. In acest caz sangerarile vor putea fi mai abundente ori mai slabe cantitativ, diferind astfel atat din punct de vedere al cantitatii, cat si al culorii. Este posibil ca astfel de scurgeri sa capete un aspect mai inchis la culoare.
Ori de cate ori apar astfel de probleme este indicat ca femeia sa se prezinte la medic pentru investigatii de specialitate. De cele mai multe ori, sarcina extrauterina este depistata cu ajutorul examinarii ecografice. Tratamentele pentru stoparea din evolutie ori interventiile chirurgicale de indepartare a embrionului nu prezinta reactii adverse atunci cand femeia si-ar mai dori sa ramana insarcinata. Cu toate acestea, astfel de tratamente sunt obligatorii intrucat ii pot pune viata femeii in pericol.