Comunicarea cu copilul reprezinta de cele mai multe ori solutia pentru rezolvarea celor mai multe conflicte ce pot aparea intre cele doua generatii.
Cu toate acestea, comunicarea cu copilul va trebui sa respecte tipul de personalitate de care cel mic da dovada in relatiile intersociale.
Potrivit psihologilor, copilul introvertit are nevoie de mai multa intelegere din partea parintilor decat cel extrovertit. Acesta este mai temator, putin timid si va intelege mai greu de ce anume parintii il cearta sau i se adreseaza in acest mod. De asemenea, extrovertitul va putea sa dea curs sentimentelor sale, putand sa si le expuna in fata celorlalti, fara nicio temere. Nu se va simti frustrat atunci cand va fi nevoie sa le spuna parintilor ceea ce il deranjeaza si va cunoaste cum anume sa gestioneze eficient orice conflict.
Cu alte cuvinte, parintii vor trebui sa tina cont de personalitatea fiecarui copil atunci cand vor sa poarte cu acestia o discutie. In acest mod vor reusi sa isi expuna ideile in asa fel incat sa se faca intelesi in fata celor mici, fara a-i deranja si nici a-i face sa se simta tematori ori de cate ori in cadrul familiei va avea loc o astfel de discutie pe o anumita tema.
Copilul coleric va interveni din ce in ce mai des in discutii, nu se va teme ca va spune ceva ce ar putea sa ii deranjeze pe ceilalti din jurul sau, pe cand timidul nu va putea sa isi expuna punctul de vedere, de teama ca parintii sa nu se supere, ramanand uneori fara nicio replica in confruntarea verbala purtata cu adultii. Sangvinicul isi va putea pastra calmul, va gestiona cel mai eficient astfel de discutii, reusind sa le spuna parintilor care ii este parerea asupra temei de dezbatere. Nu se va teme atunci cand va trebui sa vorbeasca, isi va pastra in acelasi timp calmul si va cunoaste cum anume sa interpreteze corect cele spuse de parinti.
De obicei, comunicarea cu copilul va trebui sa fie una pozitiva, indreptata spre cunoastere, dirijand in mod corect atitudinea copilului. Conflictele dintre parinti si copii vor trebui gestionate eficient, in asa fel incat sa nu starneasca o stare de inversunare intre acestia. Cearta, agresiunile verbale ori fizice nu isi au locul in educatia copilului.