Gandirea „mainii stangi” este cunoscuta drept gandirea intuitiva. Tocmai de aceea, psihologii pun destul de mult accentul asupra modalitatii de stimulare a acesteia, avand un rol important in dezvoltarea intelectuala a copilului.
Gandirea „mainii stangi” completeaza gandirea logica, cunoscuta a fi drept gandirea „mainii drepte”. Fara aceasta, gandirea logica nu si-ar mai putea gasi un fundament, nu ar mai fi la fel de profunda, fiind superficiala.
Inca din primii ani ai vietii, parintii vor trebui sa incerce sa isi ajute copiii sa isi dezvolte acest tip de gandire. Stimularea acesteia se va face in primul rand prin incurajarea spiritului creativ. Un asemenea lucru va fi posibil in cazul in care copilul va fi incurajat sa deseneze si sa creeze ceva, folosindu-si propria sa imaginatie. Cu alte cuvinte, ori de cate ori copilul va desena ceva pe o foaie alba de hartie acesta isi dezvolta spiritul creativ. Parintii vor trebui sa isi dea seama de diferenta dintre a desena ceva, folosindu-si imaginatia si a colora o carte care detine deja anumite contururi. In acest caz, spiritul creativ nu va fi explorat, beneficiul constand doar in asimilarea formelor si culorilor.
Dar creativitatea nu consta doar in desene. Parintii vor putea sa isi ajute copiii prin cititul povestilor de dinainte de culcare. In acest mod, fiecare copil isi va crea propriile sale sentimente, fiind capabil sa si le expuna in mod voluntar in fata celorlalti. In plus, copilul nu va trebui ingradit in niciun fel, fiind lasat sa se exprime liber asupra oricarui subiect pe care il considera atragator. Ori de cate ori au ocazia parintii vor trebui sa isi incurajeze copiii sa se implice in diferite activitati care sa le puna in valoare talentele artistice. Vor trebui implicati in muzica, dans, desen – toate fiind benefice pentru a le dezvolta imaginatia.
Gandirea „mainii stangi” este, asadar, ceea ce psihologii denumesc imboldul creativitatii in viata de zi cu zi. Cu ajutorul sau toate cunostintele acumulate in mediul formal (in scoala ori gradinita) vor putea fi mai usor receptate si transmise de catre copil.