Transferul embrionar reprezinta faza finala a procedurii de fertilizare in vitro, momentul in care femeii ii vor fi implantati embrionii viabili in vederea obtinerii unei sarcini.
Pentru ca procesul de fertilizare in vitro sa decurga normal este indicat ca ambii parteneri de cuplu sa fie bine informati cu privire la pasii pe care vor trebui sa ii urmeze pentru ca intreaga operatiune sa poata fi dusa la bun sfarsit asa cum si-au dorit cei doi. Transferul embrionar presupune inserarea unui numar de 2-4 embrioni in uterul mamei de catre medicul specialist, embrioni care au fost obtinuti prin procesul de fertilizare al ovulelor cu spermatozoizii partenerului, ovule ce au fost obtinute in urma procedurii de cultivare embrionara.
In functie de varsta femeii, dar si de riscurile la care ar fi supusa in cazul obtinerii unei sarcini multiple, medicul ii poate implanta femeii un numar cuprins intre 2 si 4 embrioni.
Transferul embrionar se incadreaza, asadar, in faza de sfarsit a procedurii de fertilizare in vitro. Pentru realizarea sa este nevoie ca ambii parteneri sa se prezinte in cadrul clinicii care efectueaza procedura de fertilizare in vitro. Femeia va fi examinata clinic de catre medic si atunci cand va considera ca starea sa de sanatate va putea permite implantarea embrionilor fara probleme, atunci medicul va putea recurge la etapa transferului embrionar. In acest moment femeia va fi asezata pe o masa ginecologica, inserandu-i-se un speculum in interiorul vaginului. Cu ajutorul unui cateter fin si flexibil, din cauciuc, embrionii vor fi plasati in uterul femeii. Fiind o procedura nedureroasa, nu se recomanda anestezierea.
Dupa ce interventia a fost finalizata, medicul ii va solicita femeii sa stea intinsa in pat vreme de doua ore. De asemenea, se recomanda cat mai multa odihna si evitarea efortului fizic pe parcursul a 24 de ore.
Testele de sange efectuate dupa circa 12-14 zile din momentul efectuarii transferului iti vor arata daca intreaga procedura a fost un adevarat succes, purtand in burtica bebelusul mult asteptat.