Scaunul nou-nascutului este un subiect care ii framanta pe mai toti parintii incepatori. Culoarea si numarul scaunelor difera in functie de fiecare caz in parte, dar si de hrana pe care cel mic o primeste in fiecare zi.
In primele zile de viata, nou-nascutul va elimina prin scaun meconiul, de culoare verde inchis, ce a fost secretat de organism inca de pe timpul sederii sale in uterul mamei. Odata meconiul eliminat, scaunul nou-nascutului va capata o culoare mai deschisa, spre galben.
De obicei, scaunul nou-nascutului difera in functie de alaptare. In cazul in care micutul este hranit cu lapte matern, scaunele vor fi mai apoase si mult mai dese decat in cazul in care acesta este hranit cu lapte praf. Asa ca parintii nu vor trebui sa se ingrijoreze atunci cand vor observa ca micutul are uneori chiar pana la 8-10 scaune pe zi, in cazul in care este hranit la san.
Una dintre intrebarile parintilor cu privire la scaunul nou-nascutului este ce anume ii confera acestuia culoarea? Ei bine, desi culoarea laptelui este alba, scaunul acestuia are o alta culoare. Acest lucru se explica prin rapiditatea tranzitului intestinal. Bacteriile care traiesc in intestinul gros al bebelusului vor reusi sa descompuna componentele bilei secretate de ficat, fapt care va genera culoarea galbena, in cazul tranzitului intestinal putin mai lent sau maronie, in cazul tranzitului mult mai greoi. Atunci cand nou-nascutul are scaunul verde, parintii nu trebuie sa se alarmeze intucat tranzitul acestuia, foarte rapid, nu a favorizat descompunerea compusilor bilei, ce poarta aceasta culoare.
Cu timpul, atunci cand nou-nascutul va creste si va reusi sa se adapteze etapei diversificarii, scaunul va putea capata culoarea alimentelor consumate de catre acesta.