Povestile citite de catre parinti starnesc creativitatea, stimuleaza imaginatia si limbajul, ajutand, intr-un cuvant, la dezvoltarea copilului.
Fiecare dintre noi am trait o astfel de experienta. Parintii nostri erau rabdatori, ne citeau pagini in sir din cartile noastre preferate de povesti, gaseau explicatii pertinente intrebarilor noastre, facand ca lumea copilariei sa fie mai buna, mai blanda si plina de fantezie. Astazi, stresul cotidian si-a pus in mare masura amprenta asupra vietii de familie, rareori parintii putandu-si gasi cateva momente libere in care sa se dedice intru totul propriului copil.
Ei bine, povestile de dinainte de culcare sau cele rostite ori de cate ori aveti putin timp ajuta la dezvoltarea copilului, stimulandu-i inteligenta si creativitatea. In primii ani de viata orice copil are nevoie de povesti cat mai simple, bogate in planse colorate, intelegandu-le sensul atat prin explicatiile oferite de catre parinti, cat si prin ilustratiile din paginile de poveste. Odata cu trecerea timpului, copilul va reusi sa faca conexiuni, le va intelege morala, va reusi sa adopte in mare parte comportamentul eroilor preferati, va trai emotia personajelor si va reusi sa le explice actiunile. Atunci cand ii veti solicita, cel mic va putea sa va povesteasca firul actiunii si sa va dea explicatii cu privire la modul de actiune al eroilor sai, va putea crea un alt deznodamant, uneori, mult mai captivant, firului povestii si va aproba mai mereu atitudinea personajului indragit.
Povestile au, asadar, un rol deosebit de important in dezvoltarea copilului, facilitand dezvoltarea limbajului prin asimilarea unui numar destul de mare de cuvinte si va stimula gandirea in toate formele sale, starnindu-i imaginatia in fiecare moment.
Cu alte cuvinte, nu evitati sa ii cititi copilului in fiecare seara o poveste intrucat in acest mod puteti contribui la dezvoltarea sa cognitiva. Prin poveste, copilul va cunoaste cum anume sa procedeze intr-o anumita situatie data, imprumutand o parte din actiunile si comportamentul eroilor preferati pusi in situatii cheie.