[imagebrowser id=1049]Modul in care ai putea sa iti transformi copilul intr-un scolar atent are in vedere cateva tehnici esentiale de care parintii vor trebui sa tina cont inca din primii ani de viata.
Atentia reprezinta cheia succesului in viata de scolar, asa ca stimularea acesteia aduce cu ea o serie de beneficii importante pentru cel mic. In cazul deficitului de atentie, micul scolar nu va mai recepta la fel de bine informatia transmisa de cadrele didactice, fapt care ii va ingreuna procesul de invatare.
Cu toate acestea, deficitul de atentie poate fi generat de cele mai multe ori de lipsa interesului pentru ceea ce i se preda in timpul orelor de clasa. Programele scolare prea lungi si obositoare pot deveni cauza unor astfel de lucruri, astfel ca micul scolar va refuza cu desavarsire sa asimileze lucruri care, in viziunea lui, i se par lungi si obositoare.
Tocmai de aceea, stilul de invatare de pe bancile scolii va trebui sa fie altul, stimulat de activitatile de grup, interactive, vesele si captivante. Cu alte cuvinte, orele lungi, obositoare si morocanoase, in viziunea scolarului, vor trebui sa se transforme intr-un mod vesel de a interactiona cu toti ceilalti colegi de clasa. Plansele ilustrate, filmele ce contin informatia descrisa in cadrul lectiei, proiectele de grup sunt esentiale pentru ca toata informatia transmisa de profesor sa fie mai usor receptata, copilul fiind mult mai atent.
Dar, asa cum aminteam, parintii isi pot transforma copilul intr-un scolar atent inca din primii ani de viata, chiar si atunci cand micutul nu a facut inca cunostinta cu bancile scolii sau ale gradinitei.
Prin implicarea directa a parintilor in activitatile copiilor, acestia vor afla destul de usor daca cel mic este sau nu atent la ceea ce i se comunica. In cazul in care observati un deficit de atentie nu tratati indiferent situatia, ci incercati pe cat posibil sa redresati atitudinea acestuia, atentia avand un rol cheie in procesul de invatare.
Citindu-i povestea preferata inainte de culcare ii vei putea solicita sa ti-o povesteasca, in asa fel incat sa te asiguri ca a inteles ceea ce i s-a comunicat si a fost, in primul rand, atent la lectura acesteia. Formeaza din aceasta tehnica o strategie repetitiva. In cazul in care observi ca micutul nu stie sa povesteasca nimic din ceea ce i s-a citit atunci ar trebui sa te gandesti profund la cauze – fie este prea mic si nu poate comunica, fie termenii lecturii au fost prea grei pentru intelesul sau, fie, pur si simplu, nu a fost atent. Tocmai de aceea, in anii mai mici foloseste carti de povesti cu ilustrate si cu un limbaj simplu si captivant, in asa fel incat sa te asiguri ca tot ceea ce ai citit a fost receptat de copil. In situatia in care nu poate sa reproduca ceea ce a auzit, desi este destul de mare, nu trece indiferent peste acest moment si reia, impreuna cu el, tot ceea ce ati citit.
Cartile de colorat sunt o alta modalitate prin care poti sa iti transformi copilul intr-un scolar atent, mai tarziu. Ce-i drept, cartile de colorat sunt dedicate pentru varstele mici, insa sunt importante pentru stimularea atentiei. Colorand cu placere plansele, copilul va urmari atent contururile pentru a nu le depasi.
Jocul este o alta varianta ajutatoare in aceasta situatie. Te poti juca alaturi de el solicitandu-i sa faca cuvinte cu aceeasi litera sau cu litera cu care s-a terminat ultimul cuvant.
Puzzle-ul face parte din categoria jocurilor preferate ale copiilor. Acestea ajuta la dezvoltarea cognitiva a micutilor, putand fi mai mult sau mai putin complexe, dedicate tuturor categoriilor de varsta.