Daca planuiesti sa ramai insarcinata trebuie sa ai in vedere o serie de lucruri cu privire la alimentatia ta viitoare. De aceea, o discutie cu medicul specialist te va ajuta sa iti dirijezi intr-un anumit mod viata ta alimentara, benefic pentru tine, dar si pentru bebelus.
Vitamina B9, sau acidul folic, denumit si folat reprezinta un supliment de baza atat in timpul sarcinii, cat si inainte de conceptie. De multe ori medicul iti va recomanda consumul de legume cu frunze verzi, cum ar fi stevia, spanacul, brocolli, dar si consumul de suc de portocale, preparat natural, in casa. Toate aceste alimente iti vor aduce un aport de acid folic foarte necesar pentru evitarea unor riscuri cu privire la sanatatea copilului pe viitor.
Administrarea de acid folic se recomanda in preconceptie cel putin cu o luna inainte de a ramane insarcinata, continuand dupa implantarea ovulului in uter cu inca trei luni. Se recomanda si in perioada de dinaintea conceptiei o doza de vitamina B9 intrucat nu multe femei cunosc faptul ca au ramas insarcinate inca din primele zile pentru a putea incepe administrarea de acid folic, multe fiind constiente de acest lucru de-abia dupa 3-4 saptamani.
Consumul de acid folic inainte si in timpul sarcinii, conform dozelor recomandate de medicul specialist care va supravegheaza sarcina, ajuta la eliminarea riscurilor de nastere a unui copil cu un defect de tub neural, bebelusul putandu-se naste cu malformatii la nivelul coloanei vertebrale, dar si la nivelul creierului. Desi aceste riscuri sunt destul de mici in ultima vreme, totusi un consum de acid folic regulat inca din perioada preconceptiei vor ajuta sa inlature o mare parte din cazurile existente cu aceste probleme. Nervii din coloana vertebrala ajuta la conectarea creierului cu intreg organismul, lipsa vitamineii B9 din organism putand ridica suficiente probleme de acest gen, tubul neural ajutand la formarea coloanei vertebrale si a creierului bebelusului.
Doza recomandata de catre medic este de regula de 0,4 mg zilnic. In cazul in care nu ai avut o discutie cu medicul tau, este indicat sa ceri sfatul farmacistilor, care iti vor recomanda doza zilnica. Daca suferi de diverse boli destul de grave ori daca ai nascut deja un copil cu un asemenea defect este indicat a avea o discutie cu medicul specialist care te supravegheaza.
Chiar daca de multe ori te gandesti la un consum de acid folic in momentul in care planuiesti sa ai un copil, este indicat a avea un consum de vitamina B9 inca de dinainte, vitamina pe care o poti regasi chiar in alimentatie, intrucat ajuta la o buna fertilitate a organismului.
Articol realizat de Tatiana Tuţă