[imagebrowser id=1064]Desi pare surprinzator, joaca „de-a scoala” are un rol hotarator in acomodarea copilului cu cerintele impuse de cadrele didactice, dar si cu colectivul clasei de elevi.
Inca din primii ani de viata orice copil este fascinat de ideea de a merge la scoala si tocmai de aceea, joaca „de-a scoala” reprezinta unul dintre jocurile preferate ale copiilor care nu au intrat inca in contact cu bancile scolii.
Pentru ca micutul sa se acomodeze mai usor cu cerintele mediului educativ oferit de scoala este nevoie ca parintii sa le acorde tot mai mult suport copiilor, indrumandu-i si oferindu-le informatiile pe care acestia le solicita inca din momentul in care ajung sa ii auda pe cei mai mari vorbind despre scoala. Asa se intampla ca orice copil ajunge sa isi intrebe parintii ce este scoala sau cum anume functioneaza ea, dar si ce anume se invata si de ce este nevoie ca in fiecare zi sa te trezesti atat de dimineata tocmai pentru a face prezenta ceruta de invatatoare. Dobandind cunostintele necesare orice copil va reusi sa identifice mental scoala, deruland imaginativ o serie intreaga de activitati.
Ce-i drept, cei mai multi dintre copii gandesc pozitiv la lucrurile invatate in scoala si asteapta cu nerabdare sa poarte in spate ghiozdanul de scolar. Cu toate acestea, interesul pentru scoala se poate pierde treptat, mai ales atunci cand programele scolare ajung sa fie mult prea incarcate si grele pentru intelesul acestora.
Joaca „de-a scoala” reprezinta mai mult decat un joc, aceasta presupune asumarea anumitor roluri si identificarea conceptelor necesare insusirii caracteristicilor scolii. Prin joc copiii vor putea primi diferite roluri, vor invata poezii pe care le vor expune ulterior in cadrul jocului in vederea notarii lor, vor scrie, vor colora…