Cand este momentul sa introduceti in alimentatia sugarului cerealele pentru biberon, adica primul sau aliment de variatie dupa luni de zile de alimentare exclusiv pe baza de lapte? La ce sunt ele bune? Pot avea efecte negative asupra sistemului digestiv al lui bebe? De cate feluri sunt aceste cereale? Iata numai cateva dintre intrebarile la care incerca sa raspunda prietenii nostri de la nou-nascuti.ro
[imagebrowser id=1079]Cand?
Poate ati primit sfaturi legate de introducerea cat mai rapida a cerealelor in lapticul de seara. Avantajul invocat ar fi ca un laptic ingrosat cu aceste fainuri pentru bebei il va ajuta pe cel mic sa nu se mai trezeasca peste noapte pentru a papa.
Totusi, este indicat sa tratati cu precautie administrarea cerealelor de la o varsta prea mica. Inainte de 3 luni, sistemul digestiv al sugarului nu este pregatit pentru „gestionarea” unui astfel de aport. Cerealele pot conduce, astfel, la balonari, colici, conspitatie.
Cat?
Dupa varsta de 4 luni, puteti incepe sa ingrosati lapticul de seara cu o lingura de fainuri pentru bebe. Apoi, cresteti cantitatea cu o lingura in fiecare luna.
De ce?
In cursul primelor 12 luni, nevoile energetice ale copilasilor cresc continuu, pentru ca bebelusii cheltuie din ce in ce mai multa energie. Cerealele de noapte ii asigura un aport energetic suficient si completeaza aportul asigurat de lapte. Sporind consistenta laptelui, acestea va permit, intr-adevar, sa spatiati mesele.
De care?
Primele cereale introduse trebuie sa aiba o textura fina, fara adaosuri de arome, si sa nu contina gluten. Bogate in fier si imbunatatite cu vitamine (mai ales din grupul B) si calciu, acestea nu contin zahar si nici gluten. De la 7 luni, introduceti cerealele cu o textura mai gronjoasa, care contin bucatele. Pornind de la 9 luni, puteti prefera cerealele cu diverse gusturi (vanilie, cacao).
Tipuri de cereale
Din punctul de vedere al compozitiei, exista patru genuri diferite de cereale.
· Fara gluten: orez, porumb (sunt sigure si inainte de 6 luni).
· Cu gluten: grau, secara, ovaz (se recomanda administrarea dupa 6 luni).
· Fara celuloza si proteine: tapioca.
· Fara amidon, bogate in proteine: soia.
· In ceea ce priveste modul de preparare, ele se impart in doua categorii:
· Cerealele cu lapte: care se prepara prin adaos de apa in cantitatea recomandata de cereale.
· Cerealele fara lapte: care necesita prepararea cu lapte formula pentru varsta copilului si etapa de hrana corespunzatoare.