[imagebrowser id=1085]Orice copil ajunge, la un moment dat, sa ii fie frica de un anumit lucru, parintii fiind singurele persoane capabile sa ii ajute sa isi depaseasca temerile.
Temerile copiilor nu trebuiesc luate in gluma, ci trebuiesc tratate destul de serios intrucat acestea pot ascunde in spatele lor anumite tulburari psihice destul de greu de depasit.
Pentru a-l ajuta sa isi depaseasca temerile este nevoie ca parintii sa tina cont de urmatoarele sfaturi:
- incercati sa discutati cu copilul despre temerile sale si sa il luati in serios. Vorbiti cu copilul deschis si explicati-i intr-un mod pe care va putea sa il inteleaga cum anume sa le depaseasca;
- dati-i incredere in fortele proprii – efectuati impreuna anumite activitati prin care, uneori, copilul sa isi poata exersa controlul. In acest mod se va simti stapan pe anumite situatii ale vietii;
- sa incerce sa il inteleaga si sa ii devina propriul sau suport – de obicei, orice copil priveste intr-un mod diferit dimensiunile mediului exterior, avand perceptii aparte fata de cele ale adultului asupra tuturor lucrurilor care il inconjoara. Asa ca nu este de mirare sa aflam ca micutului ii este teama de noapte, intuneric, apa, foc.
- nu il fortati pe copil sa dea piept cu temerile sale intr-un mod care i-ar starni si mai mare frica. Acest proces se va face lent si cu mult ajutor din partea parintilor.
- nu il certati ori de cate ori va auziti copilul ca ii este teama si incercati sa descoperiti cauza care a provocat aceasta spaima.
- exersati impreuna anumite activitati – in acest mod totul i se va parea mult mai simplu si mai usor de depasit.
- cereti sprijinul psihoterapeutului – ori de cate ori copilul se afla in dificultate si nu cunosti niciun remediu este indicat sa cereti sfatul specialistului.