Stim ca sunteti emotionati. Cine nu ar fi? Toti parintii se gandesc la momentul acela cand vine vremea sa-si lase puiutul in grija doamnei educatoare. Nu e nimic mai emotionant decat prima zi in care il veti trezi din patut ca sa mearga la gradinita si sa faca cunostinta cu ceilalti colegi.
Text: Marga Rotaru
[imagebrowser id=1091]Daca si in cazul dumneavoastra urmeaza prima zi de gradinita, aici aveti cateva sfaturi despre cum sa va pregatiti pe voi insiva si pe dragalasul vostru pentru ziua cea mare.
– Tatonati terenul. Vorbiti cu directoarea gradinitei sa va permita sa stati o ora cu micutul intr-o sala din gradinita, astfel incat sa va familiarizati amandoi cu ideea noului “cuibusor”. Luati in considerare faptul ca micutul va petrece cel putin jumatate din ziua lui la gradinita si e foarte important sa se simta in largul sau.
– Intalniti-va cu educatoarea. Unul dintre cele mai importante aspecte la care trebuie sa va ganditi este gasirea unei educatoare care sa fie potrivita pentru personalitatea copilului. Desi puisorul va face cunostinta dinainte cu educatoarea sa, exista sanse ca in prima zi de gradinita sa ii para tot o necunoscuta si sa o respinga. Astfel, incercati sa o chemati la voi acasa, daca este dispusa sa faca acest efort, pentru ca mai apoi micutul sa o perceapa ca facand parte din familie.
– Invatati-l sa mearga la toaleta. Nu uitati ca este foarte important ca micutul sa stie sa mearga singur la toaleta, deci, daca nu ati facut-o deja, incepeti “antrenametul” pentru ca puisorul sa nu aiba nicio problema la gradinita.
– Mergeti la cumparaturi de rechizite. Chiar daca nu va avea nevoie de ele imediat, cumparati-i micutului un ghiozdanel si cateva rechizite noi. Lasati-l sa si le aleaga personal, aceasta activitate il va face sa se simta mai apropiat de ideea unei noi etape in viata sa, o etapa in care urmeaza sa exploreze si sa invete lucruri noi.
– Pregatiti programul zilnic. E important ca fiecare sa stie ce trebuie sa faca dimineata cand vine vremea de plecare. Astfel, micutul trebuie sa stie ca va veti trezi devreme, va veti imbraca, va veti spala pe fata si pe dinti, veti lua ghiozdanelul si apoi va urma micul dejun acasa sau la gradinita. Incercati sa va pregatiti cu trezitul devreme inainte cu o saptamana sa inceapa gradinita pentru ca programul sa fie respectat de la inceput.
– Cititi planul de lectii. E important sa stiti de la inceput ce urmeaza sa invete micutul si ce program va avea in afara caminului. Cu siguranta ca veti vrea sa repetati impreuna animalele, numerele si literele acasa, astfel incat sa formati o legatura nu numai intre programul de gradinita cu cel de acasa, dar si o legatura intre mama si educatoare (educatoarea ne invata, mama ne ajuta sa repetam ce am invatat).
– Fiti empatici, dar invatati cand sa-l lasati liber. Chiar daca ziua cea mare a sosit si e timpul sa-i dati drumul la manuta, nu inseamna ca trebuie sa fiti reci si distanti ca sa-i transmiteti mesajul copilului. E foarte probabil ca in prima zi micutul sa planga, dar cu ajutorul educatoarei si cu promisiunea ca va veti intoarce, s-ar putea ca lacrimile sa inceteze in scurt timp. Asigurati-va copilasul ca orice se va intampla, va veti intoarce sa il aduceti acasa si ca abia asteptati sa auziti despre noile lucruri pe care le-a invatat.
Prima zi de gradinita reprezinta unul dintre momentele importante din viata voastra si a copilului vostru, asa ca bucurati-va de ea din plin, faceti poze si notati data undeva intr-un calendar pentru ca peste cativa ani sa va aduceti aminte cu placere de aceasta zi speciala.