Colesterolul este o substanta asemenatoare cu grasimile, prezenta in tesuturile animale, inclusiv in sangele uman. Colesterolul si grasimile saturate din alimentatie pot interactiona, si astfel creste posibilitatea de precipitare in artere a colesterolului sangvin, crescand riscul aparitiei unor probleme serioase de sanatate, precum boli de inima si accidente vasculare cerebrale. Totusi, sarcina nu creste acest risc.
[imagebrowser id=1094]Cu alte cuvinte, daca sunteti insarcinata trebuie sa reduceti aportul alimentar de grasimi saturate si colesterol pentru sanatatea dumneavoastra generala, nu pentru ca sunteti gravida.
Multi nutritionisti recomanda ca aportul alimentar de colesterol sa fie limitat la o medie de 300 mg/zi sau mai putin. Probabil ca puteti face asta daca urmariti Ghidul Piramidei Alimentare si tineti aportul total de grasimi in limitele sugerate. Daca alegeti cu intelepciune si mancati o varietate de produse din diferite grupuri de alimente, colesterolul este putin probabil sa fie o problema serioasa.
Pentru a reduce aportul de grasimi saturate si colesterol, folositi produse lactate cu continut redus de grasimi sau degresate si peste cu carne slaba, in loc de cotlete ce contin mai multa grasime. Daca trebuie sa folositi grasimi adaugate sau uleiuri in prepararea alimentelor, evitati grasimile animale (untura de porc, jumarile, untul, grasimea care se scurge de pe carnea pusa la fript) si uleiurile tropicale ce contin grasimi nesaturate (ulei de palmier si de cocos).
Cel mai bine este sa folositi ulei de masline si ulei de rapita (grasimi mononesaturate). Uleiurile de sofran, de porumb, de soia si de floarea-soarelui (grasimi plonesaturate) sunt, de asemenea, alegeri acceptate, desi nu sunt atat de bune precum uleiul de masline. In totalul unei zile, nu uitati sa luati in considerare toate grasimile sau uleiurile consumate in alimentele procesate sau folosite la gatit.
Nu va lasati inselata de produsele ambalate care proclama absenta colesterolului. Unele dintre acestea nici nu au vazut colesterolul, astfel incat afirmatia nu este una de mirare. Mai mult, fiind fara colesterol, asta nu inseamna ca produsul este hranitor sau bun pentru dumneavoastra, desi ar putea fi. Inainte de a fi cucerita de produsele fara colesterol, asigurati-va ca produsul are, cel putin, ceva nutrienti si nu este incarcat in exces de grasimi si zahar adaugat.