[imagebrowser id=1097]
Prima intalnire cu scoala este, pesemne, cea mai importanta in viata oricarui copil.
Cu siguranta, acest moment este pe cat de asteptat, pe atat de incordat. Fiecare dintre noi ne amintim si astazi momentul primei intalniri cu doamna invatatoare, momentul deschiderii oficiale a scolii si momentul in care am fost asezati pentru prima oara in bancile destul de „purtate” ale acesteia. Primul manual, ghiozdanul, penarul fac parte din amintirile noastre dragi atunci cand ne aducem aminte de prima intalnire cu scoala.
Cu toate acestea, atunci cand privesti in ochii copilului mic, de clasa intai, vei putea observa atat nerabdarea acestuia, dar si temerea ca nu stie ceea ce se va petrece in anii ce vor urma. Necunoasterea genereaza, potrivit specialistilor, momente de teama in viata oricui, cu atat mai mult in viata unui copil.
Tocmai de aceea, pentru a face ca prima intalnire cu scoala sa fie mai usoara este nevoie de implicarea parintilor in viata scolarului. Acesta va avea nevoie de o serie intreaga de explicatii cu privire la modul de desfasurare al orelor, al utilitatii scolii, dar si cu privire la necesitatea efectuarii temelor zilnice.
Comunicandu-i copilului tot ceea ce il intereseaza acesta va putea trece mai usor peste toate aceste momente, fiind mai sigur pe fortele sale.
Potrivit psihologilor, problemele de acomodare apar in cadrul scolarilor incepatori. Neobisnuiti cu cerintele scolii, dar si cu un colectiv atat de numeros, acestia isi vor dori ca niciodata sa fi ajuns in acest moment limita.
Asadar, sfaturile parintesti sunt esentiale pentru ca totul sa treaca mai usor. Utilizand exemplele proprii, parintii le vor putea starni copiilor curiozitatea cunoasterii. De asemenea, in prima zi de scoala este obligatoriu ca parintii sa isi insoteasca copiii la ceremonia de deschidere a scolii, sa mearga impreuna in clasa si sa ii promita ca il va astepta pana atunci cand orele se vor termina, oferindu-i astfel o mai mare siguranta.