[imagebrowser id=1102]Regulile de politete mai persista si astazi, chiar daca copiii au devenit mai indrazneti, spunandu-si punctul de vedere aproape in orice situatie.
In era in care ne aflam mai ramane inca loc pentru regulile de politete. Tocmai de aceea, parintii vor trebui sa incerce sa le introduca treptat in conduita copilului, inca din primii ani de viata. Daca la inceput copilul si le va insusi de teama de a nu fi certat de catre parinti, mai tarziu acestia vor putea ceda limbajului vulgar, considerand tot ceea ce l-ai invatat tu in primii ani de viata mult prea oficial pentru zilele in care traieste.
Cu toate acestea, prin fermitate efortul parintilor va putea fi rasplatit indiferent de varsta. In cazul in care parintii isi vor vedea copilul ca uita de regulile de politete pe care le-au invatat, acestia nu vor trebui sa faca concesii si sa se arate la fel de fermi, gata oricand sa ii corecteze.
Asa cum aminteam, in primii ani de viata, regulile de politete vor putea fi insusite destul de usor de cel mic, fie din respect pentru parinti, fie din dorinta de a-i imita. Tocmai de aceea, parintii vor trebui sa fie intotdeauna cel mai bun exemplu pentru copilul lor si sa nu dea semn niciodata de slabiciune. Pana la varsta de trei anisori copilul va trebui invatat sa raspunda politicos, sa spuna „multumesc”, „cu placere” si sa se adreseze persoanelor mai mari folosind prenumele de politete.
Mai tarziu, copilul va putea cadea in capcana adoptarii unei atitudini antisociale, va uita de respect si de regulile insusite in primii ani de viata. Cu putin efort lucrurile se pot reaseza pe fagasul lor firesc. Chiar daca in anii adolescentei acesta va adopta o atitudine putin mai rebela, tinand cont uneori doar de sfaturile prietenilor, cu timpul copilul va intelege de ce anume este necesar sa urmeze regulile de politete, fiind una dintre conditiile de baza in integrarea sa in societate.