[imagebrowser id=1122]Atunci cand barza nu apare tot mai multe cupluri sunt tentate sa mearga la medic, autodeclarandu-se infertile. Dorinta de a avea un copil este, ce-i drept, foarte mare, insa nu intotdeauna se poate indeplini in cel mai scurt termen.
Cu alte cuvinte, barza va mai putea intarzia, existand sanse destul de mici ca o femeie sa ramana insarcinata chiar dupa primul contact sexual neprotejat. Este posibil ca o sarcina sa apara dupa un termen mai lung, de cateva luni, si tocmai de aceea, nu este cazul ca tinerii sa fie suparati ori sa considere ca au probleme de infertilitate.
Potrivit specialistilor, sunt necesare minim 12 luni de incercari sexuale neprotejate, iar atunci cand barza inca se face asteptata, cuplul va trebui sa mearga la medic pentru investigarea cauzelor ce au provocat o asemenea intarziere. Asadar, nu va trebui sa mergeti chiar din prima luna la medic pentru a incepe tratamente de fertilitate. Va trebui sa aveti rabdare si sa perseverati in incercarile de a avea un copil. Cunoasterea perioadei fertile, dar si adoptarea unor pozitii sexuale care sa favorizeze mobilitatea spermatozoizilor in drumul lor catre fecundarea ovulului sunt absolut necesare intr-o asemenea situatie.
In cazul in care barza nu isi face inca aparitia in circa 12 luni de incercari sexuale neprotejate puteti merge la medic. Exista pareri care arata ca uneori este nevoie de o perioada chiar mai lunga, de doi ani.
Cauza pentru care barza ar putea intarzia sa apara nu tine neaparat de o problema medicala. Necunoasterea ovulatiei, absenta contactelor sexuale neprotejate, alimentatia deficitara, dar si stresul pot fi cauze care determina intarzierea aparitiei unei sarcini in viata de cuplu.
Odata ajunsi la medic, cei doi parteneri vor fi investigati indeaproape, fiind supusi unor examinari clinice generale, dar si unui screening medical, in asa fel incat medicul sa poata reusi sa identifice cauza ce a provocat o asemenea intarziere, administrand tratamente de fertilitate eficiente.
Atunci cand exista suspiciunea infertilitatii, medicii pot sugera procedurile de inseminare artificiala ori fertilizare in vitro.