Este clar demonstrat: daca in timpul travaliului sunteti speriata si anxoasa, va fi mai greu. Stresul pune in miscare un intreg lant de reactii in organism care pot interfera cu travaliul. De aceea puteti folosi cateva tehnici de relaxare in timpul travaliului. Unele dintre optiuni sunt: relaxarea musculara progresiva, atingerile, masajul si tehnicile imaginative. Relaxarea reprezinta eliberarea mintii si a corpului de tensiune printr-un efort constient. Este o abilitate care se invata si care trebuie sa fie exersata regulat pentru a fi eficienta.
[imagebrowser id=1160]1. Relaxarea musculara progresiva. Incepand cu capul sau cu picioarele, relaxati pe rand fiecare grupa musculara, avansand spre cealalta extremitate a corpului.
2. Atingerile. Incepand de la tample, partenerul dvs. va apasa usor cateva secunde, apoi avanseaza spre baza craniului, spre umeri, spre brate, maini, gambe si talpi. Cand partenerul va atinge fiecare dintre aceste parti ale corpului, relaxati grupa musculara din acea zona.
3. Masajul. Partenerul va maseaza spatele si umerii, cu miscari largi pe brate si picioare si cu mici miscari circulare pe frunte si pe tample. Aceste miscari va pot ajuta sa va relaxati muschii si determina eliberarea de endorfine din creier, care va va face sa va simtiti bine. Experimentati diferite tehnici pentru a gasi pe cea care vi se potriveste cel mai bine.
4. Tehnici imaginative. Imaginati-va ca va aflati intr-un mediu care va da un sentiment de calm si relaxare – acel loc special din mintea dvs. unde puteti calatori oricand. Concentrati-va asupra detaliilor, precum mirosurile, culorile si atingerile pieli. Pentru crearea acestei atmosfere speciale, ascultati muzica linistita sau zgomote din natura.
5. Meditatia. Concentrati-va asupra unui singur punct, un obiect din camera, o imagine mentala sau un cuvant pe care sa il repetati. Cand simtiti ca ceva va distrage atentia, concentrati-va din nou asupra acestui punct unic.
6. Tehnici de respiratie. Inspirati pe nas, imaginandu-va fluxul de aer proaspat, rece care va invadeaza plamanii. Expirati lent pe gura, imaginandu-va cum o data cu aerul iese intreaga tensiune acumulata in corp. Exersati respiratii mai lente sau mai frecvente decat normal.
Exersati frecvent aceste tehnici in ultima luna de sarcina. Cu cat exersati mai mult, cu atat mai eficiente vor fi cand veti aveti nevoie de ele.