In timpul unei sarcini pot aparea probleme atat in fazele acesteia incipiente, cat si in fazele ei finale. Orice tanara viitoare mamica se poate confrunta cu o serie de probleme medicale care ar putea pune intr-un real pericol atat bebelusul, cat si pe aceasta.
Cazurile de placenta praevia sunt foarte des intalnite in ultima perioada, fiind un procent de 1 la 200. De regula placenta praevia reprezinta o afectiune ce are in vedere pozitionarea placentei in uter, fiind amplasata foarte jos pe peretii uterului, foarte aproape de cervix, blocandu-l de multe ori in totalitate.
Placenta praevia nu este detectata mereu inca de la inceputul sarcinii, putand fi usor asimptomatica, medicii depistand-o cu ocazia efectuarii unor ecografii de rutina. De regula se descopera mai aproape de sfarsitul perioadei gestationale, dupa 30 de saptamani. Exista insa si cazuri in care se descopera ceva mai devreme, pana la 20 de saptamani de sarcina.
Placenta praevia poate fi depistata si de catre tanara gravida, intrucat pe parcursul perioadei de sarcina exista riscul aparitiei pe chilot al unor pete de culoare rosu inchis sau chiar al unor hemoragii. De aceea, intr-un asemenea caz, gravida trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul specialist pentru a preintampina eventuale probleme ce pot aparea ulterior.
De cele mai multe ori, recomandarea medicului poate consta in odihna permanenta pe toata perioada de sarcina, gravida trebuind sa stea cat mai mult intinsa pe pat, dar si evitarea actelor sexuale.
Chiar daca reprezinta o amenintare la adresa sanatatii mamei sau a copilului, placenta praevia poate fi corectata mai in toate cazurile de debur, copilul de regula nascandu-se perfect normal.
In cazuri de placenta praevia, atunci cand placenta, printr-o gresita pozitionare poate bloca canalul nasterii, medicii vor demara si recomanda de cele mai multe ori operatia cezariana, nasterea naturala fiind imposibil de efectuat.
Dupa nastere, uterul poate intampina ceva probleme, prin lipsa contractiilor. Absenta acestora nu va ajuta la stoparea sangerarii. De aceea, tinerei mamici i se vor administra intravenous medicamente lichide care sa stopeze sangerarea, dar si care sa ajute la evitarea aparitiei unor infectii uterine.
O buna supraveghere pe toata perioada de sarcina poate ajuta la o corectie a unei asemenea probleme, ajutandu-va sa parcurgeti cu bine toate etapele perioadei de sarcina, dar si perioadele nasterii si post nastere.
Articol realizat de Tatiana Tuţă