[imagebrowser id=1196]Imediat dupa ce a aflat ca a ramas insarcinata orice mamica este curioasa sa afle data nasterii. Cu toate acestea, pentru multe femei calculul acesteia ramane o mare dilema.
Potrivit regulilor medicale mondiale, data nasterii poate fi calculata pornind fie de la data conceperii bebelusului, fie de la data ultimei menstruatii. Putem vorbi, asadar, de doua varste – varsta gestationala care necesita cunoasterea datei conceperii bebelusului si varsta menstruala care necesita cunoasterea datei ultimei menstruatii.
Desigur, orice mamica va putea afla mult mai usor data nasterii pornind de la data ultimei menstruatii. In acest mod vor fi socotite 40 de saptamani de gestatie, prima saptamana de sarcina incepand cu prima zi a ultimei menstruatii.
Durata unei sarcini are, in medie, 280 de zile de la data primei zile a ultimei menstruatii si 266 de zile de la data conceperii bebelusului. Asa cum aminteam, varsta gestationala poate fi depistata mai greu decat varsta menstruala intrucat mama nu cunoaste cu exactitate momentul in care ovulul a fost fecundat de catre spermatozoid.
Pentru a veni in sprijijul mamelor, Naegle a incercat sa realizeze o formula simpla de depistare pentru data nasterii. Regula lui Naegle ia in calcul prima zi a ultimei menstruatii, considerand-o cea mai sigura solutie.
Data nasterii poate fi calculata astfel: la prima zi a ultimei menstruatii se adauga 7, din luna ultimei menstruatii se scad trei luni si la anul ultimei menstruatii se mai adauga unul. Asadar, daca ultima menstruatie a avut loc in data de 23 septembrie 2013 se va calcula astfel: 23+7=30 (zi); 9-3=6(luna); 2013+1=2014 (an). Data nasterii va fi 30.06.2014.
Cu siguranta, astfel de date sunt probabile, nasterea fiind un eveniment spontan, influentat uneori de o serie de alti factori.