[imagebrowser id=1207]Mersul la copii reprezinta o etapa mult asteptata de catre orice parinte. Cu toate acestea, un astfel de lucru se va intampla destul de greu, abia atunci cand copilul se va apropia de varsta de un anisor sau poate chiar mai tarziu.
Fiecare copil va capata deprinderile mersului inca din primele luni de viata. Fie ca sta in sezut, fie ca merge de-a busilea ori cu premergatorul – toate sunt realizate pentru ca intr-un final copilul sa se poata deplasa de unul singur, nesustinut de catre parinti.
Asa cum aminteam, mersul la copii va avea loc in jurul varstei de un anisor. Pana atunci copilul se va putea deplasa, fiind sustinut de catre parinti ori cu ajutorul premergatorului. Exista si situatii in care copiii sa mearga mai tarziu, acest lucru tinand de nivelul de dezvoltare al copilului.
Desi parintii sunt nerabdatori sa isi vada copiii mergand, apeland la tot felul de strategii, medicii specialisti nu recomanda ca micutii sa fie fortati sa paseasca. Asadar, atat asezarea copilului in fundulet, sustinut de perne, sustinerea acestuia in picioare si micii pasi facuti fara ca micutul sa isi manifeste aceasta dorinta, folosirea premergatorului – toate sunt strategii nerecomandate de catre medici putand afecta starea de sanatate a copilului. Cu alte cuvinte, prin toate aceste lucruri parintii nu vor putea influenta benefic mersul la copii, ci, le vor putea pune in pericol starea acestora de sanatate, afectandu-le motricitatea, putand in acest mod dobandi afectiuni ale coloanei vertebrale.
Intr-adevar, mersul la copii are loc in jurul varstei de 10-14 luni. Poate fi posibil ca micutul sa faca primii pasi mai devreme, pe la varsta de 10 luni sau mai tarziu, pe la varsta de 14-16 luni.
Ori de cate ori observati o anumita problema de sanatate a copilului care l-ar putea impiedica sa mearga este indicat sa va prezentati de urgenta la medic in vederea unor investigatii de specialitate.