[imagebrowser id=1230]Refacerea mamei dupa nastere este unul dintre procesele normale ce survin acestei etape. In general, refacerea mamei dupa nastere poate dura o perioada destul de lunga, uneori chiar si un an de zile.
Cu toate acestea, cu putina atentie si ingrijire din partea celor apropiati, mama se va putea vindeca destul de repede, totul intrand in fagasul normal, asa cum este firesc.
Ei bine, dupa nastere femeia se va putea confrunta cu o serie intreaga de schimbari. In primele ore sau chiar in primele zile dupa expulzia bebelusului si eliminarea placentei uterul se va contracta destul de mult, acest lucru fiind folositor pentru ca vasele de sange de la nivelul acestuia sa poata fi sigilate, evitandu-se in acest mod hemoragiile. In acest caz, femeia va putea resimti anumite contractii dureroase la nivelul peretelui abdominal.
Refacerea dupa nastere coincide si cu perioada de eliminare a lohiilor. Timp de sase saptamani femeia va elimina anumite scurgeri rosiatice, la inceput mai intense la culoare, pentru ca ulterior acestea sa devina mai deschise. In tot acest timp se recomanda abstinenta sexuala si ingrijirea cu mare atentie a regiunii vaginale. Sunt excluse spalaturile si tampoanele interne.
Refacerea dupa nastere necesita multa miscare. In acest mod, femeie isi va putea recapata mobilitatea, sistemul sau circulator reintrand in normal.
Incizia peretelui abdominal si a celui uterin se vor reface destul de greu. Se recomanda evitarea efortului fizic si ingrijirea atenta a zonei.
In primele saptamani dupa nastere este indicat ca femeia sa urmeze cu mare strictete recomandarile medicului specialist obstretician. Se va prezenta la medic conform recomandarilor acestuia sau atunci cand manifesta anumite episoade febrile, greu de controlat. In plus, se recomanda curatirea zonei conform indicatiilor primite, evitarea efortului fizic intens, precum si o alimentatie corecta si sanatoasa, atat pentru grabirea vindecarii, cat si pentru sanatatea bebelusului abia nascut.