[imagebrowser id=1240]Nou-nascutul aduce odata cu el emotia primei regasiri. Tocmai de aceea, primul gangurit, prima grimasa sunt momente mult asteptate atat de catre orice mamica, dar si de catre medicii care au asistat la nasterea micutului.
Nou-nascutul are datoria, potrivit medicilor, ca in momentul venirii sale pe lume sa faca cateva grimase, sa planga, reactionand in acest mod la schimbarile de mediu. Imediat dupa nastere, medicii vor fi atenti la toate aceste lucruri, verificand in acelasi timp si reflexele nou-nascutului.
In urma evaluarilor medicale realizate imediat dupa nastere micutul va primi un anumit punctaj care ii justifica starea sa de sanatate. In cazul in care nou-nascutul refuza sa planga ori sa reactioneze intr-un anumit mod, atunci mai mult ca sigur acesta va primi un scor Apgar mai mic decat cel care va plange si va fi activ inca din primele sale clipe de dupa nastere.
Ei bine, prima grimasa, primul gangurit sunt semne deosebit de importante, acestea fiind luate in calcul de catre medici in momentul acordarii primei notari a vietii.
Chiar si asa, primul gangurit, prima privire duioasa ori prima grimasa a nou-nascutului sunt destul de mult asteptate si de catre mama. Aceasta va sti ca bebelusul sau este bine, incercand astfel sa se adapteze schimbarilor determinate de trecerea in mediul extrauterin.
Cu alte cuvinte, reactiile micutului sunt asteptate si evaluate de catre specialisti inca din primele sale clipe. Este posibil ca acesta sa nu reactioneze, sa nu planga si cu toate acestea sa fie un bebelus perfect sanatos, aflat in afara oricarui pericol, medicii evaluand in ansamblu toate semnele vitale ale bebelusului – reflexe, culoarea pielii, puls, tonus muscular, respiratie. In functie de toate aceste lucruri medicul neonatolog va acorda in primele minute de viata scorul Apgar al bebelusului.
In cazul in care scorul Apgar este mai mic de nota 10, starea de sanatate va fi reevaluata la cateva minute de la prima notare.
APGAR inseamna „Activity/Pulse/Grimace/Appearance/Respiration.