[imagebrowser id=1245]Reducerea timpului de lucru in sarcina este stipulata in OG 96/2003 si poate fi posibila in cazul in care femeia nu isi poate duce la indeplinire atributiile de serviciu din cauza unor motive de sanatate proprii sau ale bebelusului din burtica.
In urma unei recomandari medicale in care se stipuleaza faptul ca gravida ar trebui sa isi reduca timpul de lucru in sarcina, aceasta poate solicita angajatorului acest lucru, legislatia romaneasca asigurand protectie in aceste cazuri.
In cazul in care se dovedeste faptul ca aceste motive invicate de gravide sunt veridice, atunci angajatorul are obligativitatea de a reduce cu pana la o patrime timpul de lucru al salariatei. In acest caz, femeia va beneficia in continuare de aceleasi drepturi salariale avute inainte, reducerea timpului de lucru in sarcina nu inseamna si reducerea veniturilor lunare. Potrivit Ordonantei de Urgenta, diferenta de salariu cauzate de reducerea timpului de lucru va fi suportata din veniturile proprii ale angajatorului. In plus, gravida va beneficia de aceleasi drepturi la asigurari de sanatate si pensii pe care le-ar fi avut in cazul in care programul de lucru ar fi fost unul normal.
Cele descrise mai sus sunt valabile atat in cazul unui program de lucru normal, cat si in cazul unui program de lucru redus, adaptat in functie de conditiile grele de munca ori de starea de minoritate. Cu toate acestea, prevederile Ordonantei de Urgenta 96/2006 nu se aplica in cazul contractelor de munca cu timp partial.
Pentru a beneficia de reducerea programului de lucru in sarcina va trebui sa aveti o recomandare din partea medicului specialist, act ce va trebui insotit de o cerere adresata angajatorului.