Inca din primele zile de viata, bebelusul tau este un fin observator al mediului sau si este bine sa incerci sa il stimulezi in mod variat. Comunicarea si relatiile cu cei din jur sunt aspecte esentiale pentru o dezvoltare sociala armonioasa.
Pentru a-si contura si consolida legatura cu mediul social, copilul tau are nevoie de o relatie continua cu oamenii din jurul lui. El observa ce fac ceilalti, cum reactioneaza in anumite situatii, cum comunica si cum isi exprima emotiile, apoi incepe sa experimenteze efectele propriilor lui actiuni asupra lor. Sarcina ta este sa ii oferi nenumarate ocazii de a invata si explora.
Iata cateva sfaturi folositoare pentru a avea un bebelus fericit si sociabil:
Incurajeaza-l sa comunice si ofera-i exemplul personal (unul dintre cele mai puternice). Comunica tu cu diferite persoane pentru a-i transmite un mesaj de siguranta si indeamna-l sa comunice verbal si nonverbal cu cei din jur (adulti sau copii).
Mergi regulat la intalniri de familie sau cu prietene care au copii. Ii face bine sa observe si sa isi creeze relatii stabile cu alti copii si va avea multe de invatat din modul in care se comporta si comunica adultii.
Mergi cu el in parc si stati in compania copiilor mici care se joaca. Lasa-l sa vada ce fac ceilalti si chiar sa interactioneze cu ei cand incepe sa o faca. Cand poate sta in fundulet, pune-l cate putin in leaganele speciale (cu sustinere) si joaca-te cu el. Sunt parcuri in care sunt leagane pentru mai multi copii si il poti aseza si pe el alaturi de ceilalti, avand grija sa fie protejat si asezat stabil (este posibil sa nu ii placa lipsa de echilibru la miscarea brusca a leaganului).
Lasa-l sa exploreze atunci cand vrea sa o faca: cand incep sa mearga de-a busilea, bebelusii sunt foarte curiosi si le place sa faca ce fac ceilalti copii. Nu intra in panica atunci cand incepe sa urce pe scara toboganului. Asista-l de aproape, ajuta-l doar daca are cu adevarat nevoie si, sigur, asigura-te ca este in siguranta.
Lasa-l sa interactioneze si cu copiii mai mari. Nu il indeparta de ei spunandu-i ca este prea mic. Lasa-l sa ii observe si explica-i ce fac ei. Ii poti spune, atunci cand vrea sa faca lucruri pe care nu le poate face din cauza varstei, ca acum nu este posibil dar va putea indata ce va mai creste putin.
Text: Cristina Radu, Psiholog
Sursa foto: http://www.memonic.com