Sambata, 26 octombrie, ora 10.30, la Biblioteca Metropolitana din Bucuresti, Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, puteti lua parte la un eveniment in premiera in Romania: Ziua kamishibai la Bucuresti. Asociatia De dragul artei aduce in fata publicului rezultatele proiectului de educatie non-formala, Kamishibai – la povesti sa spunem „HAI!”, lansat in scolile din Bucuresti si Mogosoaia, proiect care are drept scop propunerea adoptarii de catre sistemul de invatamant clasic a unei metode de educatie non-formala foarte atractiva si formativa pentru elevi.
[imagebrowser id=1307]Astfel, publicul format din copii, parinti si cadre didactice va asista la prezentarea celor sase povesti originale create si ilustrate de elevii de 6-10 ani cu sprijinul profesionist al Iuliei Iordan, pentru conceperea povestilor si a Ramonei Guran, artist plastic, pentru realizarea ilustratiilor. Povestile vor fi facute cunoscute publicului in lectura actritei Adriana Moca si in acompaniamentul muzicianului Mihai Balabas. Va fi, asadar, un eveniment emotionant in care creatiile copiilor se vor transforma in spectacol de kamishibai autentic!
Metoda Kamishibai sau „teatrul japonez de hartie” este forma de a spune povesti copiilor, in care povestitorul se foloseste de un set de ilustratii care sunt introduse si derulate intr-o scena mica de lemn. Originara din Japonia secolului al XII-lea, aceasta a fost reluata recent in institutiile de educatie formala si non-formala din Europa.
Luna trecuta, metoda a fost adusa in tara noastra de catre Asociatia De dragul artei, sub finantarea Administratiei Fondului Cultural National, in scolile din Bucuresti si din imprejurimi (Scoala Gimnaziala „Vasile Alecsandri”, Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuta”, Scoala cu clasele I-VIII din Mogosoaia). Proiectul Kamishibai – la povesti sa spunem „HAI!” a constat in realizarea unor sesiuni de kamishibai de catre cei mici, proces care a presupus crearea povestilor si realizarea ilustratiilor de catre o clasa de copii, sub indrumarea unor membri ai Asociatiei.
Datorita adaptabilitatii metodologiei la orice tema, aceasta dezvolta abilitati dintre cele mai diverse: capacitatea de a povesti, empatia, organizarea, lucrul in echipa etc. Micii creatori au fost stimulati emotional si intelectual sa asculte activ, sa participe la dialog intr-un grup, sa povesteasca, sa ilustreze imagini prin diverse tehnici.
Pentru mai multe detalii despre metoda kamishibai, urmariti link-ul urmator: http://www.dedragulartei.ro/program/kamishibai-la-povesti-sa-spunem-hai