Alaptarea este un dar minunat al naturii, care trebuie pretuit. Orice mamica ar trebui sa se simta norocoasa sa alapteze, creand astfel o legatura frumoasa cu bebelusul ei. Desigur, in aceasta perioada, proaspetele mamici au multe ganduri care le framanta, intrucat fiecare isi doreste sa-si vada copilul fericit si sanatos. Iti detaliem mai jos cateva recomandari care te vor ajuta sa treci cu bine prin aceasta experienta.
In primul rand, este important sa-ti alaptezi exclusiv copilul in primele lui 6 luni de viata. Ideal, copilul trebuie asezat la san de la 30 de minute pana la 2 ore de la nastere. Incearca sa-l alaptezi cat mai des, in functie si de nevoile lui, pentru a-l satisface si pentru a-ti stimula cresterea productiei de lapte. Asigura-te ca iti alaptezi pruncul corect, sprijinindu-l astfel incat capul si trupul lui sa fie in linie dreapta.
Cel mai bine este sa-ti alaptezi micutul la cerere, fara a-i face un program, fara a-i intrerupe somnul si fara a-i scoate sanul din gura. El iti va da singur de stire cand doreste sa fie hranit si cand s-a saturat. Alaptarea ar trebui sa decurga natural si usor, asa ca este bine sa fii relaxata si asezata confortabil in timpul acestui proces. Odata terminata alaptarea, poti ridica bebelusul si sa-l bati usor cu palma pe spate pentru a-l ajuta sa eructeze si sa elimine astfel tot aerul inghitit pe parcursul suptului.
Perioada alaptarii este una frumoasa atat pentru copil, cat si pentru mama. Asadar, momentele in care alaptezi ar trebui sa fie placute pentru sugar si pentru tine totodata. Fiind foarte apropiata si atasata de micut (si invers), ii vei transmite acestuia starea ta, asa ca este bine sa fii calma, sa-i zambesti si sa-i vorbesti.
Alaptand des, sanii tai au nevoie de ingrijire. Dupa fiecare alaptare, lasa laptele sa se usuce pe sani. Daca iti simti sfarcurile uscate, le poti hidrata cu o crema speciala sau chiar cu ulei de masline. Sanii trebuie spalati zilnic doar cu apa, fara a folosi sapun sau gel de dus.
Este bine ca orice mama sa retina ca, in special in aceasta perioada, avand grija de ea insasi, are grija de micutul ei. Poti incepe sa faci acest lucru avand o alimentatie diversificata si sanatoasa, care sa includa multe fibre, proteine, calciu, vitamine si minerale.
Hidratarea este un alt aspect important. Ideal este sa bei doar apa, lapte si sucuri 100% naturale. Tutunul, cafeaua si alcoolul trebuie excluse in timpul alaptarii, fiind nocive nu doar pentru tine, ci si pentru copil, intrucat ele ajung in laptele matern.
Nu doar bebelusul tau are nevoie de odihna, ci si tu. Evita pe cat posibil stresul si oboseala, deoarece au efecte negative asupra productiei de lapte matern. In cazul in care intampini probleme legate de alaptare sau dureri ale sanilor care persista, este recomandat sa consulti un medic specialist.
NUTRICIA sustine recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a alapta exclusiv pana la 6 luni si de a continua alaptarea cat mai mult timp posibil in paralel cu introducerea alimentatiei diversificate. Citeste mai multe despre alaptare si despre beneficiile laptelui matern pe www.aptanutricia.ro/parinti/totul-despre-alaptare