In lista oricarui parinte desigur ca intra gasirea celui mai dragut patut, carucior sau hainute, dar, mai important decat toate, este capitolul alimentatie. Foarte multe persoane isi spun parerea cand vine vorba de alimentatia copiilor, fie din experienta proprie, fie din auzite, dar cand iei o decizie referitoare la alimentatie trebuie sa te bazezi pe mai mult decat o parere. Bebelusul fiind in crestere, alimentatia sa este foarte importanta si de aceea este esential sa fii informata corect.
[imagebrowser id=1377]Cand este indicat sa introduc laptele de vaca in alimentatia copilului
Ideal este ca micutul sa primeasca lapte matern o perioada mai indelungata de timp, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil. Medicii recomanda ca sugarii sa fie hraniti la san sau cu formule de lapte, urmand ca in jur de 4-6 luni sa introduca treptat alimente semisolide sau solide.
Cand vine vorba de introducerea unui element nou in alimentatia copilului precum laptele de vaca, specialistii recomanda ca acesta sa nu fie introdus mai devreme de primul an de viata. Exista o serie de argumente care justifica recomandarea medicilor:
– Sistemul digestiv al copilului nu este suficient de dezvoltat pentru a digera proteinele din lapte;
– Activitatea hepatica poate fi suprasolicitata datorita continutului ridicat de sodiu si potasiu din lapte;
– Carbohidratii sunt in cantitate mica, impunand suplimentarea cu zahar, fapt ce poate duce la aparitia obezitatii;
– Datorita continutului scazut de fier si prin absorbtia lui deficitara datorata excesului de proteine din lapte, copilul poate dezvolta probleme de sanatate precum anemia etc.
Importanta laptelui in alimentatia copilului
Odata ce bebelusul a implinit varsta de 1 an, acesta ar trebui sa fie suficient de dezvoltat fizic pentru a fi hranit cu lapte de vaca. Printre beneficiile unei alimentati cu lapte de vaca, se regasesc:
– Este o sursa importanta de calciu, fosfor si vitamina A;
– Ofera proteinele necesare copilului pentru a se dezvolta;
– Ajuta la intarirea oaselor, musculaturii si danturii;
– Furnizeaza o cantitate suficienta de carbohidrati care ii ofera copilului energia pentru a se juca o zi intreaga;
– Scade riscul de hipertensiune arteriala, atac de cord, cancer de colon si de osteoporoza etc.
Doza potrivita
Cand vine momentul sa introduci laptele de vaca in alimentatia bebelusului poti sa ii dai echivalentul unei cesti la masa de seara sau intre 2 mese. Atunci cand copilul este cu varsta intre 1 si 3 ani este foarte important sa limitezi portia de lapte de vaca din alimentatia micutului. Inainte de 3 ani, copiii au nevoie de doar 473 mililitri de lapte de vaca pe zi. In aceasta perioada laptele trebuie vazut ca un supliment al mancarii solide si nu ca o mancare in sine.
Ai grija ca micutul tau sa aiba o alimentatie corecta inca din primele luni de viata. Va conta enorm pentru sanatatea sa si modul in care se va dezvolta!