[imagebrowser id=1424]Nu de putine ori, in joaca copilul se poate transforma din invingator in invins. Ei bine, chiar daca unii dintre copii sunt mai orgoliosi din fire, acestia vor trebui sa cunoasca ca „a pierde” nu inseamna, de fapt, o subestimare a propriei sale valori.
Rolul parintilor este esential in educatia copilului lor. Chiar daca nu va vine sa credeti, jocul este una dintre formele prin care copilul va reusi sa cunoasca cum anume sa faca fata unor situatii concrete ale vietii, stiind, astfel, sa piarda, dar si sa invinga.
In cadrul jocurilor de noroc nimeni nu va sti care va fi rezultatul. Cu toate ca fiecare poate spera sa invinga, norocul fiind de partea sa, in realitate se poate intampla ca situatia sa fie total opusa, contrara asteptarilor. Ce-ar insemna ca micutul sa inceapa sa planga, sa fie suparat sau sa intre in panica, suferind din punct de vedere emotional?
Pornind de la propriile voastre exemple, copilul va reusi destul de usor sa va imite si va cunoaste ce inseamna sa fii invins. Nu va trebui sa il dezamagesti sau sa faci glume pe seama sa, subestimandu-i valoarea. Asadar, nu i te adresa niciodata cu cuvinte de genul „Nu vei reusi niciodata sa castigi!” Chiar si in cadrul jocului va trebui sa iti incurajezi copilul si sa incerci sa ii stimulezi imaginatia si creativitatea, in asa fel incat sa ii starnesti ambitia si perseverenta.
Ori de cate ori castiga, felicita-l! Cuvinte precum „bravo!”, „esti un adevarat luptator”, „esti castigator” sunt benefice pentru formarea propriei sale personalitati. In acelasi timp va trebui sa ii explici ca va putea trece si prin mici esecuri, fiind invins in arta jocului. Cu toate acestea, explica-i ca jocul nu ii determina valoarea, fiind doar un simplu exercitiu.