[imagebrowser id=1454]Diareea si constipatia sunt cele mai comune probleme cu care s-ar putea confrunta bebelusul cu varsta de pana la un anisor.
Multe dintre mamici ajung sa se intrebe de ce anume sunt nevoite sa treaca prin astfel de situatii si de ce anume se produc. Ei bine, in primul an de viata bebelusul va trebui sa se obisnuiasca cu cerintele mediului extrauterin. Diareea si constipatia se afla in stransa legatura cu tranzitul intestinal al acestuia care, la inceput, ar putea capata ceva probleme de acomodare.
Ulterior, alaptarea, alimentatia diversificata, alimentatia mamei in alaptare, dar si prezenta unor afectiuni ori influenta factorilor genetici ar putea determina cele doua afectiuni.
Diareea acuta apare atunci cand bebelusul are mai mult de 5 scaune pe zi, de consistenta lichida. Cu toate acestea, in primele luni de viata, atunci cand bebelusul este alaptat la san este posibil ca numarul scaunelor sa fie egal cu numarul meselor, tranzitul intestinal al acestuia fiind mult mai rapid. Cu timpul, aceste lucruri se vor regla.
In cazul in care scaunul bebelusului este moale si bebelusul devine febril, il doare burtica, este agitat, atunci este bine sa va adresati medicului specialist in vederea investigarii cauzelor. Ori de cate ori bebelusul are diaree starea sa de sanatate poate fi pusa in pericol. Acesta nu va mai lua in greutate si va fi supus riscului deshidratarii. Pentru a evita aceste lucruri, discutati urgent cu medicul curant. In urma specificatiilor medicului, este posibil sa fie nevoie sa schimbati formula de lapte cu una fara continut de lactoza.
Constipatia apare atunci cand bebelusul are un scaun la mai mult de 48 de ore. Cu toate acestea, tranzitul intestinal al micutului este posibil sa fie mai lent, asa ca acesta va putea avea un scaun la un interval mai lung de timp, fara ca acesta sa fie constipat. Proaspata mamica va trebui sa ii urmareasca cu multa atentie simptomele, ori de cate ori observa ca se inroseste, prezinta dureri abdominale, atunci va trebui sa se adreseze medicului.
In cazul constipatiei bebelusului dupa inceperea diversificarii este indicat sa ii oferiti bebelusului mai multe fructe si legume. Perele, prunele, piersicile sunt diuretice si pot ajuta digestia bebelusului.
Nu introduceti in rectul bebelusului varful termometrului intrucat puteti leza zona respectiva. Folositi supozitoare cu glicerina, fiind mult mai sigure.