[imagebrowser id=1449]Sfecla rosie este una dintre legumele care a devenit din ce in ce mai folosita de-a lungul anilor, fiind introdus in multe carti de retete si meniuri. Ea este in continuare extrem de populara in Europa de Est si Centrala, de unde provine si celebra supa de sfecla rosie. Sa vedem mai jos ce ne-au pregatit prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro despre sfecla rosie.
Apartinand aceleiasi familii ca si spanacul, atat frunzele cat si radacina de la sfecla pot fi consumate. Frunzele au un gust amar, in timp ce radacina rotunda este dulce. Datorita continutului ridicat de zahar, sfecla rosie este delicioasa in stare cruda, insa de cele mai multe ori se consuma fiarta sau ca muratura. Indiferent daca se fierbe intreaga, se mixeaza intr-o supa clasica sau se consuma ca si suc – cum fac olimpicii – sfecla rosie are un continut scazut in grasimi, insa este plina de vitamine si minerale si bogata in antioxidanti puternici.
Este o sursa bogata de vitamine A, C si B6, precum si in calciu, fier, potasiu si acid folic. Sfecla rosie este o sursa excelenta de fibre, contribuid la mentinerea unui intestin sanatos. Contine si anti-oxidantul betacyanin, care ofera acea culoare bogata de rosu/violet si ajuta la protectia impotriva bolilor.
Iata mai jos cateva motive pentru care ar trebui sa includem sfecla rosie in preparatele noastre:
· ajuta la reducerea tensiunii arteriale,
· previne formarea placii si reduce nivelul colesterolului,
· minunat pentru femeile gravide,
· invinge osteoporoza,
· tine diabetul sub control,
· trateaza anemia,
· ajuta la amelioarea oboselii,
· protejeaza impotriva cancerului,
· invinge constipatia,
· mentine stomacul sanatos,
· stimuleaza puterea creierului.
Cu tendinta de consum in crestere, sfecla rosie este un partener stralucit langa branza de capra sarata, friptura de vita si peste. Arata excelent fiarta langa morcov sau rasa in salate proaspete, iar la risotto ofera cea mai uimitoare culoare. Functioneaza minunat si in piureuri si sucuri, de exemplu suc de sfecla rosie cu rodii si portocale. Se potriveste foarte bine si in prajituri, iar ciocolata si sfecla rosie sunt o combinatie deosebit de spectaculoasa.
· Coapta, fiarta sau murata, sfecla rosie are o aroma bogata si dulce, care va aduce o culoare distincta in orice fel de mancare.
· Desi este disponibila pe tot parcursul anului, sfecla rosie are aroma cea mai dulce in timpul sezonului de varf, din luna iunie pana in octombrie.
· Dieta bogata in legume ne poate ajuta pentru a ne proteja de boli de inima, accidente vasculare cerebrale si pentru a reduce riscul de anumite tipuri de cancer (cancer de colon, de exemplu).
Sursa poze: http://kohlenhyd-art.de/hauptgerichte/welsfilet-mit-rote-bete-und-luftigem-ingwer-schaum/
http://www.kuechengoetter.de/rezepte/Suppen/Rote-Bete-Suppe-mit-Ingwer-2601.html
http://www.kuechengoetter.de/home/rezeptgalerie/Rote-Bete-Rezepte-329006.html?slideId=1