[imagebrowser id=1514]Rubeola se numara printre principalele boli ale copilariei, cei mici fiind expusi riscului de infectare. Chiar daca este vorba despre o afectiune, aparuta devreme, rubeola nu ridica grave probleme de sanatate, fiind produsa de infectarea cu virusul rubeolic. Popular, aceasta este cunoscuta si sub denumirea de “pojarul de trei zile” sau “pojarul german”.
Virusul rubeolic poate ajunge foarte usor in organismul uman, rata de contaminare a acestei afectiuni fiind foarte crescuta.
In cazul in care va aflati in preajma unei persoane infectate, riscul este unul foarte mare. Rubeola se raspandeste usor prin intermediul vaporilor de apa transmisi prin tuse, stranut de la o persoana infectata, incidenta fiind foarte mare. Asa se explica faptul ca rubeola este una dintre bolile colectivitatii, fiind transmisa usor in clasele de elevi sau in grupele de prescolari. De asemenea, atingerea sangelui contaminat reprezinta o alta modalitate de raspandire.
Virusul rubeolic poate afecta si bebelusul aflat in burtica mamei, fiind transmis prin intermediul placentei, de la mama bolnava la fat, riscul la care este expus micutul fiind unul foarte mare.
Chiar daca ne pare greu sa credem, prin vaccinare sau imunizare, oamenii devin pastratori ai acestui virus, ce ramane in organismul uman in stare latenta, pentru o perioada lunga de timp sau pentru tot restul vietii. Cu alte cuvinte, daca in copilarie ati fost imunizati impotriva rubeolei, atunci este posibil ca virusul sa ramana pastrat vreme lunga de timp, riscul de imbolnavire fiind, de aceasta data, unul foarte scazut.
De obicei, incidenta acestei afectiuni este mai ridicata iarna tarziu sau la inceputul primaverii, fiind considerata o afectiune sezoniera.
Citeste si: