[imagebrowser id=1518]Rubeola se numara printre principalele boli ale copilariei, cei mici fiind expusi riscului de infectare. Chiar daca este vorba despre o afectiune, aparuta devreme, rubeola nu ridica grave probleme de sanatate, fiind produsa de infectarea cu virusul rubeolic. Popular, aceasta este cunoscuta si sub denumirea de “pojarul de trei zile” sau “pojarul german”.
In Romania, rubeola este una dintre afectiunile cu o larga raspandire, imunizarea contra sa fiind recomandata potrivit schemei de vaccinare aprobate de Ministerul Sanatatii. Cu toate ca exista pareri care contesta eficienta acestui tip de imunizare, in realitate vaccinurile s-au dovedit a fi folositoare, salvand copiii din fata pericolelor unor afectiuni destul de grave.
Vaccinul impotriva rubeolei se administreaza impreuna cu vaccinul impotriva rujeolei si oreionului, fiind obligatoriu a fi efectuat la varsta de 12 luni, repetat la 7 ani. In cazul in care nu au fost imunizate, optional, fetitele aflate in pragul varstei fertile, intre 10 si 14 ani pot primi doza corespunzatoare.
Nu se recomanda injectarea acestui vaccine in cazul in care copilul manifesta numeroase reactii alergice la unul dintre compusii vaccinului, recent i-a fost administrat tratament cu steroizi, precum si tratament impotriva cancerului ori a efectuat transfuzii.
Reactiile adverse ale vaccinului ROR (antirubeola, antirujeola si antioreion) nu sunt numeroase. Copilul poate resimti o inrosire a locului injectat, senzatia de umflatura la nivelul mainii, cresterea usoara a temperaturii corpului.
Citeste si:
Cum patrunde virusul in organism?