[imagebrowser id=1521]Botezul reprezinta cea mai importanta taina crestina, prin savarsirea careia oamenilor li se sterge pacatul stramosesc si devin parte a trupului Mantuitorului.
Botezul realizat in Biserica se va face de catre un preot sau episcop si cuprinde mai mult decat afundarea bebelusului in apa sfintita din criselnita. Preotii vor savarsi aceasta taina rostind o serie intreaga de rugaciuni pentru sufletul bebelusului ce va urma sa fie botezat, intreaga slujba avand o durata de circa o ora.
La intrarea in biserica, nasii vor primi in brate bebelusul, rostind Crezul crestin si lepadandu-se de toate lucrurile rele.
Mai inainte de a trece la sfintirea apei de botez si la sfintirea untdelemnului, preotii vor rosti rugaciunea la facerea celui chemat la botez si rugaciunea de inlaturare a puterii celui rau.
Dupa ce toate aceste lucruri vor fi facute, bebelusul va fi afundat in apa sfintita, in numele Sfintei Treimi, de trei ori.
Ungerea cu Sfantul Mir, rugaciunile la spalarea pruncului, rugaciunile la tunderea parului, dar si impartasirea acestuia sunt alte cateva practici crestine ce infaptuiesc slujba de botez.
In cazul in care bebelusul este baiat, atunci el va fi introdus in Sfantul Altar, preotul insotindu-l pe la icoane, iar in cazul in care este fetita, aceasta va fi inchinata la icoanele din interiorul Bisericii.
Nasii sunt cei care le vor da bebelusul parintilor, gata botezat, spunandu-le “Mi-ati dat un pagan, v-am adus un crestin”.
Citeste si: