[imagebrowser id=1527]Botezul reprezinta cea mai importanta taina crestina, prin savarsirea careia oamenilor li se sterge pacatul stramosesc si devin parte a trupului Mantuitorului.
Rolul moasei este foarte important la botez, fiind privit diferit in functie de fiecare regiune a tarii. Cu toate ca in marile orase, moasa a fost pastrata doar pentru cultivarea traditiilor si obiceiurilor, in regiunea rurala, aceasta este fiinta cea mai apropiata mamei inca de la conceperea bebelusului, sfatuind-o atat in sarcina, cat si la nastere si imediat dupa venirea pe lume a bebelusului.
Moasa are un rol hotarator pe tot parcursul evolutiei copilului, inca de la formarea sa. Aceasta ajuta proaspata mamica, oferindu-I sprijin ori de cate ori are nevoie pentru ca sarcina sa poata fi dusa pana la capat. La nastere, moasa ii sta aproape mamei pana la venirea pe lume a pruncului. Tot ea este persoana care ii va face prima baita bebelusului, dar si cea care va merge constant pana la biserica in fiecare zi, cu o sticla de apa in vederea sfintirii sale de catre preot, urmand a fi folosita la imbaierea pruncului.
In ziua botezului, moasa este cea care va imbraca copilul, il va tine in brate pana la biserica si il va oferi nasei pentru increstinare. Rolul sau nu se termina aici, fiind alaturi de nasi, una dintre persoanele cele mai dragi pruncului, veghind mereu la cresterea si binele sau.
Dupa botez, moasa va fi rasplatita de catre parinti, cu o serie intreaga de cadouri si va fi invitata sa participe la petrecerea organizata in cinstea evenimentului.
Citeste si: