[imagebrowser id=1551]Astazi gasim pe rafturile magazinelor o gama larga de ulei pe care o putem folosi la prepararea diferitelor feluri de mancare. Pe langa bine cunoscutul ulei de floarea soarelui merita sa incercam si alte tipuri, astfel incat, nu numai mancarurile noastre vor fi variate, ca si gust, ci si corpul nostru primeste mai multe substante nutritive, ne recomanda prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro care ne-au pregatit materialul de mai jos.
Uleiurile de gatit sunt obtinute din semintele diferitelor plante cu continut ridicat in ulei. In ceea ce priveste productia, cele mai importante culturi de seminte oleaginoase sunt cele de floarea soarelui, soia, dovleac, rapita, in, iar in zonele tropicale si sub-tropicale: masline, palmier si arahide. Extractia uleiului se efectueaza prin presarea semintelor, restul se extrage din planta pe cale chimica.
Uleiurile vegetale de buna calitate, la temperatura camerei sunt clare, transparente, gustul este caracteristic plantelor si practic nu au miros. Uleiul de floarea soarelui este de culoarea galben auriu, uleiul de masline si cel de rapita au nuante mai inchise, spre verde.
Stiti care sunt cele mai frecvent tipuri de ulei utilizate pentru prajit si gatit? Mai jos veti gasi diferite tipuri de uleiuri de gatit si utilizarea fiecaruia dintre ele:
· Uleiul de floarea soarelui: este obtinut prin presare din semintele de floarea soarelui cu continut ridicat de ulei. Este sarac in grasimi saturate si bogat in vitamina E. Uleiul de floarea soarelui presat la rece are efecte pozitive asupra sanatatii noastre. Este folosit la prajit, gatit si in sosuri pentru salate.
· Uleiul de masline: se obtine prin zdrobirea si presarea boabelor de masline. Exista diferite varietati : extra virgn, virgin, extra light si rafinat.
· Uleiul de rapita: cu gust si miros neutru, aminteste usor de gustul de nuca. Are continut ridicat de acid oleic monosaturizat si acizi grasi polinesaturati, care sunt esentiali pentru organismul nostru. Este considerat unul dintre uleiurile de gatit cele mai sanatoase datorita continutului scazut de grasimi saturate si continutului ridicat de mono-grasimi nesaturate. Este frecvent utilizat la prajit, dar numai la o temperatura medie.
· Uleiul de seminte de in: este bogat in acizi grasi Omega 3, prin urmare este recomandat mai ales persoanelor care nu mananca peste.
· Uleiul din seminte de dovleac: datorita continutului ridicat de fitosterol si seleniu este bine cunoscut in amelioarea simptomelor care insotesc cresterea prostatei.
· Uleiul de arahide: este excelent pentru utilizare cand doriti sa prajiti la temperaturi ridicate. In Statele Unite se foloseste, de obicei, la prajirea curcanului de Ziua Recunostintei.
Depozitarea uleiului
Toate uleiurile raman lichide atunci cand sunt pastrate la temperatua camerei, asa ca cel mai bine este sa pastram uleiul intr-un loc intunecat si uscat, cum ar fi camara. Cele bogate in grasimi mononesaturate se vor pastra pana la un an, in timp ce uleiul de masline rafinat (cel mai mare continut de grasimi mononesaturate) poate fi pastrat cativa ani.
Uleiul de masline extra virgin si virgin pot fi consumate dupa deschidere aproximativ un an. Termenul de valabilitate al majoritatii uleiurilor, dupa deschidere, este intre 6-8 luni.
Surse poze: http://waste-vegetableoil.co.uk/?attachment_id=7
http://www.paleonick.com/articles/Flash-In-The-Pan
http://blogs.webmd.com/food-and-nutrition/2012/07/the-skinny-on-canola-oil.html
http://cdn1.thehealthyhomeeconomist.com/wp-content/uploads/2013/04/pumpkin-seed-oil.jpg
http://cook13.com/n7-38695-Peanut_%D0%9Eil