Interviu acordat de: Dr. Viorel Vacaru, Director medical si reglementari în domeniul farmaceutic Laboratoire Innotech International, Reprezentanta pentru Romania, parte a Grupului Innothera
Anul trecut, Grupul INNOTHERA a împlinit 100 de ani de la înfiintare, o varsta venerabila chiar si printre marile companii farmaceutice mondiale.
Suntem foarte mandri avand în vedere ca INNOTHERA – Innovation Thérapeutique – este o afacere de familie, o companie farmaceutica înfiintata în 1913 în Franta. Compania s-a specializat pe tratamentul bolilor ce afecteaza calitatea vietii de zi cu zi a pacientului. Pentru mai mult de optzeci de ani, aceasta companie de familie a transmis valorile care i-au dat viata, din generatie în generatie, acestea fiind evidente în toate etapele istoriei sale. INNOTHERA prezinta particularitatea caracteristica si cred ca unica la nivel de Romania: producator de medicamente originale si producator de textile medicale (ciorapi si orteze de compresie venoasa). Acestea se completeaza armonios si converg catre acelasi scop: tratarea bolilor care nu sunt fatale, dar care ne afecteaza existenta si dauneaza sanatatii noastre zilnice. Important de mentionat este statutul de laborator farmaceutic al INNOTHERA ce îi permite sa aplice cunostintele stiintifice si rigorile din domeniul farmaceutic, în sectorul farmaceutic si textil medical, ceea ce constituie un avantaj fata de concurenta.
Cat de bine este cunoscut grupul INNOTHERA? De cand este prezent în Romania?
INNOTHERA si-a creat propriile filiale sau reprezentante, preferand sa-si conduca propria organizatie local. În Romania reprezentanta locala Laboratoire INNOTECH International a fost deschisa în anul 2006. Produsele INNOTHERA sunt distribuite prin intermediul filialelor sale locale Laboratoire INNOTECH International în peste 100 de tari la nivel mondial, în urmatoarele zone: Europa de Vest, Europa de Est, Rusia, Comunitatea Statelor Independente, Africa sub-sahariana, Maghreb, Balcani, Tarile din Europa Centrala si Orientala, America Latina, Orientul Apropiat si Mijlociu. Unul din marile puncte forte pentru INNOTHERA este ca a stiut sa se integreze specificului cultural din diferitele piete internationale. Despre INNOTECH Romania pot sa spun ca este un producator important de
medicamente inovative, cu un grad înalt de cunoastere, cu o baza solida de cercetare si inovare si, în primul rand cred ca este detinatorul unei resurse umane deosebit de bine instruite.
INNOTECH Romania este unul din principalii producatori de antiinfectioase vaginale si antianemice, ocupand zone importante în aceste arii terapeutice. Mai este de mentionat faptul ca INNOTECH Romania este unul dintre cei mai importanti jucatori din piata farmaceutica de contraceptive locale.
Va rog sa ne vorbiti despre cifra de afaceri, numar de angajati, filiale pe plan local?
La nivel de grup, pentru anul 2013 cifra de afaceri a fost de aproximativ 160 milioane de euro din care 70% pentru ramura de medicamente si 30% pentru ramura de textile medicale. Per total, numarul de salariati este de peste 1000 de persoane din care 700 în Franta. În Europa avem reprezentante locale în: Rusia, Bulgaria, Ucraina, Serbia si Romania. Dimensiunea umana a grupului îi permite sa îsi concentreze eforturile pentru a-si îndeplini eficient si la timp misiunile, cu o mare capacitate de reactie. Astfel, INNOTHERA poate sa raspunda noilor provocari economice în domeniul sanatatii printr-o strategie de dezvoltare bine pusa la punct, strategie care se aplica si în Romania.
Cum este apreciata activitatea subsidiarei din Romania la nivel de grup?
INNOTECH Romania, înregistreaza cresteri progresive ale cifrei de afaceri pe piata interna datorate strategiei locale foarte bine pusa la punct dar si îmbunatatirii continue a portofoliului sau de produse farmaceutice si dispozitive medicale. INNOTECH Romania reuseste sa acopere indicatii terapeutice cum ar fi: afectiunile vaginale infectioase (Polygynax®, Atrican®), prevenirea osteoporozei (Ideos®), anemia si carenta de fier (Tot’hema®), afectiuni parazitate (Helmintox®), antisepsia locala (Dermobacter®), cat si depistarea timpurie a sarcinii prin teste de sarcina cu mare sensibilitate (BB Test de sarcina®). De asemenea, INNOTECH Romania, este un jucator important în contraceptia locala (Pharmatex®).
La nivel mondial, grupul activeaza pe trei directii principale. Se regasesc acestea si în Romania?
Grupul INNOTHERA este împartit în Laboratoires INNOTHERA – ramura pentru textile medicale, Laboratoire INNOTECH INTERNATIONAL – ramura pentru medicamente si INNOTHERA INDUSTRIES – ramura industriala. Pentru Romania urmarim atat îmbunatatirea continua a prezentarii medicamentelor RX si OTC, cat si sa inovam piata de ciorapi elastici de compresie venoasa, prin noul produs al laboratorului de biofizica si a departamentului de dezvoltare de la fabrica din Nomexy, si anume TUBULCUS® – orteza tubulara de compresie, indicat în tratamentul ulcerelor varicoase ale membrelor inferioare. TUBULCUS® va aduce mai multe beneficii: îmbunatatirea confortului pacientului precum si reducerea perioadei de tratament si vindecare.
Cate produse medicale comercializati pe piata locala la momentul actual?
Datorita portofoliului sau de produse farmaceutice – în jur de douazeci forme farmaceutice– si a dispozitivelor medicale, INNOTECH Romania reuseste sa acopere principalele indicatii terapeutice pentru managementul bolilor ce afecteaza calitatea vietii de zi cu zi a pacientului. INNOTECH Romania a putut sa se adapteze si sa se dezvolte într-un mediu în continua schimbare, asa cum este piata farmaceutica din tara. Scopul nostru principal reprezinta promovarea produselor farmaceutice destinate managementului bolilor ce afecteaza calitatea vietii de zi cu zi a pacientului.
Preconizati introducerea de noi produse farmaceutice pe piata locala?
Pentru anul 2014 INNOTHERA prin reprezentanta sa, INNOTECH Romania, prevede extinderea ofertei de produse farmaceutice (RX si OTC) si lansarea ciorapilor elastici de compresie venoasa, cu referire la TUBULCUS®, ce va fi un produs inovator pentru Romania dar si acoperirea afectiunilor vaginale infectioase pentru fetite si adolescente, prin Polygynax Virgo®.
Ce estimari aveti pentru anul în curs. Evolutie cifra de afaceri?
Preconizam o crestere a cifrei de afaceri pentru Romania cu aproximativ 15 % fata de anul trecut, evolutia pozitiva fiind sustinuta de operatiunile locale si strategia aplicata dar si prin introducerea de noi produse farmaceutice în al doilea trimestru din 2014. Cererea pentru produsele oferite de ambele noastre divizii ramane în continuare ridicata. Suntem încrezatori ca ne vom îndeplini obiectivele asumate pentru acest an. Grupul Innothera este o companie inovatoare si inovatiile întotdeuna sunt rentabile pe termen lung.
Care sunt principalele directii de dezvoltare pe plan international si local?
Pentru anul 2014 INNOTHERA doreste sa continue dezvoltarea proceselor si echipamentelor de productie pentru a fi autonoma si cat mai eficienta, atat în sectorul de medicamente, cat si în cel de compresie elastica. Sa fie independenta, sa conduca si sa aprofundeze în orice moment cunostintele tehnice din domeniile sale de competenta. Pe plan local, INNOTECH Romania, îsi propune extinderea gamei de produse pentru a acoperi si alte indicatii terapeutice cum ar fi: insuficienta venoasa, afectiunile cailor respiratorii, dar si tulburarile de tranzit intestinal.
Ce aprecieri aveti asupra evolutiei pietei de produse farmaceutice romanesti, provocari si avantaje specifice?
Industria farmaceutica din Romania a înregistrat în ultimii ani cresteri semnificative pe toate segmentele sale, ajungand sa contribuie cu peste 1,5% la formarea produslui intern brut. Producatorii de medicamente, atat cei locali cat si cei straini, genereaza împreuna anual mai mult de 2, 5 miliarde lei, suma ce reprezinta o valoare adaugata adusa economiei din Romania.
Numarul total al producatorilor de medicamente prezenti pe piata din Romania este semnificativ, însa primii 10 controleaza mai mult de 70% din aceasta piata. Este în interesul industriei farmaceutice sa ia masuri pentru a creste gradul de transparenta în ceea ce priveste investitiile în cercetare-dezvoltare, deoarece acest lucru ar putea îmbunatati perceptia publica si ar conduce la o mai buna pozitionare printre investitorii straini directi. De asemenea, acest lucru ar rezulta într-o mai buna cooperare cu autoritatile publice.
Industria farmaceutica cat si autoritatile locale ar trebui sa ia în considerare beneficiile de a produce în Romania sau de a avea cat mai multi producatori independenti, profitand de agenda publica de încurajare si sprijinire a produselor inovatoare si de înalta tehnologie.
Pe termen mediu speram ca autoritatile locale sa finalizeze revizuirea listei de medicamente compensate si introducerea de noi molecule în primul trimestru al anului 2014 dar si actualizarea listei medicamentelor compensate cu noi molecule bi-anual, pe baza legislatiei existente, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra economiei din Romania.
Totodata, ne dorim ca viitoarele achizitii centralizate pe care Ministerul Sanatatii le va organiza sa se realizeze transparent. În final, sunt de parere ca este necesara o valoare adaugata din sectoarele inovatoare de înalta tehnologie, iar industria farmaceutica este capabila sa joace un rol important în aceasta directie. Toate acestea au ca scop îmbunatatirea starii zilnice de sanatate a populatiei din Romania, acesta fiind unul din „moto”- urile noastre.