[imagebrowser id=1608]Spanacul – o planta cu gust distinctiv amarui-sarat, creste pe tot parcursul anului, insa cel mai gustos este in lunile martie-mai si septembrie-octombrie. Mai jos gasiti un material despre aceasta planta extraordinara oferit de prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro
In stare proaspata sau congelata, spanacul este folosit in aproape fiecare bucatarie din intreaga lume, fiind extrem de popular. Frunzele de spanac pot fi plate sau usor ciufulite, de un verde stralucitor atunci cand spanacul este tanar, si merge pana la o culoare mai intensa atunci cand inainteaza in varsta.
De ce este bun spanacul?
· Are in compozitie minerale (magneziu, crom si seleniu), acid folic, vitamina B si K.
· Regleaza tensiunea arteriala.
· Datorita continutului ridicat de antioxidanti si efect de stimulare a sistemului imunitar protejeaza impotriva anumitor tipuri de canceri sau boli cardiovasculare.
· Stimuleaza continutul de vitamine din carbohidrati, proteine si digestia grasimilor.
· Calmeaza sistemul nervos.
· Continutul de caroten, luteina si zeaxantina ajuta la evitarea unor boli de ochi.
· Proprietati de alcalinizare, antibacteriene si antifungice.
Cum putem folosi spanacul?
Se spala spanacul foarte bine sub jet de apa, deoarece frunzele si tulpine au tendinta de a colecta mult nisip din sol. Inainte de spalare sa taie radacinile si se separa frunzele. Se repeta operatiunea de spalare pana cand nu mai ramane murdarie, de obicei de 2-3 ori. Nu se lasa spanacul inmuiat in apa, deoarece nutrientii solubili sa scurg in apa.
Spanacul din comert, ambalat in pungi a fost in prealabil spalat si are nevoie doar sa fie clatit. Daca dorim sa-l folosim in salate, se usuca prin agitare intr-o strecuratoare.
Cum sa ne bucuram de spanac – idei de servire
· Completeaza perfect in special produsele lactate si ouale.
· Se adauga straturi de spanac aburit la reteta de lasagna.
· Semintele de pin sunt un mare plus la spanacul fiert.
· Salata de spanac este o masa usoara, clasica si delicioasa sau o garnitura excelenta.
· Frunzele tinere pot fi consumate crude in salate.
· Paste fusilli cu spanac
· Spanac scazut
· Gnocchi cu spanac si piept de pui cu usturoi,
· Salata de spanac cu dressing cald de bacon,
· Placinta cu spanac si branza,
· Spanac cu sos de smantana si ochiuri,
· Pipet de pui umplut cu spanac si ciupreci,
Deci, ne poate ajuta spanacul sa pregatim o mancare cremoasa, consistenta si demna de petrecere? Oh, da, poate….
Sursa poze:http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2196646/spinach-bacon-and-white-bean-salad
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1263680/spinach-and-walnut-salad-with-blue-cheese-dressing
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1571/creamy-spinach-soup
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/461631/spinach-and-ricotta-gnocchi
http://www.napoleongrills.com/recipes/baby-spinach-with-garlic-and-mint/