[imagebrowser id=1639]Ne hranim cu muzica inca de la nastere. Melodia de generic a stirilor de la ora 19.00, sunetul medalionului agatat de lantisorul tau, zgomotul facut de usa de la intrare, orice sunet influenteaza starea de spirit a bebelusului. Daca esti mamica, atunci cunosti experimentul. Cercetatorii numesc aceasta „muzicalitatea comunicativa”.
Se spune ca inca de la nastere bebelusii au aceasta abilitate de a recunoaste tiparele muzicale si bataile ritmice. Primele interactiuni sociale ale micutului direct din patut sunt profund muzicale. Puiul tau isi alege persoana cu care vrea sa comunice si reactioneaza la interdictii sau la aprecieri afirmative. Este curios, ii place sa faca descoperiri si este fericit atunci cand i se ofera o mana de ajutor pentru realizarea dorintelor. La randul tau, cand dialoghezi cu el, amesteci cuvinte si te joci cu forma, timbrul si ritmul lor, toata aceasta muzicalitate il determina pe micut sa iti raspunda.
Importanta muzicii pentru bebelusul tau
In urma unor studii, s-a constatat ca Mozart este sursa de liniste atat pentru mamici cat si pentru bebelusi. Intr-unul din centrele medicale din Orientul Mijlociu, unor bebelusi nascuti prematur li s-a dat sa asculte Mozart timp de 4 zile, 30 de minute pe zi. Rezultatul? Bebelusii care au ascultat muzica au fost mult mai calmi decat ceilalti bebebelusi, care s-au agitat, consumandu-si caloriile. Copiii nascuti prematur, mai slabi decat cei nascuti la timp, au nevoie de mai multe calorii pentru a se dezvolta normal. Astfel ca muzica repetitiva a lui Mozart a influentat anumiti centri din corte, care induc nou-nascutului o stare de liniste.
Sursele muzicale diversificate au si ele o functie importanta in dezvoltarea micutului. Bebelusul asculta zgomotele si se intoarce spre sursa sonora. Jucariile muzicale sunt surse alternative de muzica, altele decat televizorul. Expertii nu au delimitat un gen aparte de muzica, indicat copilului. Inclinatia spre un gen sau altul o va descoperi chiar el. Tocmai de aceea este bine sa ii facilitezi accesul la o cat mai mare diversitate: poate fi vorba despre muzica clasica, dar poti incerca si tonurile exotice, africane sau braziliene.
Cercetatorii recomanda „stilul parintesc muzical” ca cel mai adecvat pentru dezvoltarea armonioasa a micutului. Muzicalitatea este cel mai potrivit mod de a comunica cu el. Altfel spus, trebuie sa vorbesti pe limba micutului, canta cu el, dai un feedback atunci cand iti cere asta. Implicarea ta in acest dialog muzical parinte-copil este esentiala. Muzica este cea care contribuie la formarea identitatii copilului si apoi pentru dezvoltarea creativitatii lui.
In continuare iata o lista cu 10 melodii care sigur vor calma starile de neliniste ale bebelusului tau:
1. Vulpe, tu mi-ai furat gasca
2. Broscuta Oac-Oac
3. 10 degetele
4. Cleopatra Stratan – Ghita
5. Mica Sirena – Copilaria lui Ariel
6. Ratustele mele
7. Un motan cat un pisoi
8. Twinkle Twinkle Little Star
9. The Hipo Song
10. Are mama o fetita.
Tu obisnuiesti sa-i canti micutului tau? Are el deja un cantecel preferat?