[imagebrowser id=1675]Atunci cand vine timpul pentru somnic, iar bebelusul tau este adormit, va trebuie sa il asezi cu blandete in patut astfel incat sa aiba parte de un somn odihnitor. Multi parinti se confrunta cu intrebarea: care este pozitia optima pentru somn?
Ei bine, pentru ca prichindelul tau este prea mic pentru a se aranja singur in patut, este important sa stii cum sa il asezi astfel incat sa aiba parte de un somn linistit si confortabil. Pentru ca stim cat de mult iti doresti sa asiguri sanatatea si siguranta puiului tau, iti vom prezenta pozitiile optime de somn ale bebelusului si cum ar trebui sa reactionezi atunci cand cel mic isi schimba pozitia.
In primul rand trebuie sa constientizezi faptul ca somnul este foarte important pentru dezvoltarea fizica a copilului si de aceea este recomandat ca cel mic sa doarma destule ore pe zi. Pentru a-i asigura toate conditiile necesare, te sfatuim sa il hranesti inainte de a adormi si sa elimini toti factorii perturbatori care l-ar putea deranja (zgomot, lumina, etc).
Pozitiile optime de somn ale bebelusului
Medicii consideră că pozitia optima pentru bebelus este culcat pe spate si nu pe burtica. Cu toate ca uneori ti se va parea ca cel mic nu este asezat confortabil, specialistii au observat ca asezand in acest mod bebelusul, scade numarul copilasilor decedati in urma SMSS-ului (sidromul mortii subite la sugari). Trebuie sa intelegi ca la aceasta varsta, bebelusul tau nu este constient de miscarile si gesturile sale, motiv pentru care nu ar putea realiza ca se sufoca daca sta cu gurita pe patura. Din aceasta cauza este indicat sa il asezi pe spate, cu burtica in sus, astfel incat caile respiratorii sa fie eliberate.
Totusi, atunci cand tocmai l-ai hranit pe micut, nu este indicat sa il asezi imediat in aceasta pozitie deoarece el ar putea avea parte de o sesiune de varsaturi si s-ar putea ineca sau sufoca. Asadar, in urma alaptarii sau hranirii celui mic, este recomandat sa il asezi cu burtica pe umarul tau si sa il bati cu blandete pe spate.
Daca bebe se intoarce singur?
Exista si astfel de cazuri in care bebelusul nu este receptiv si nu doreste sa doarma pe spate, astfel ca tu va trebui sa te inarmezi cu rabdare si sa incerci sa aranjezi in asa fel patutul incat sa nu fie asezat pe burtica. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca alternarea pozitilor de dormit in acesta perioada, cand bebe nu are nici 4 luni, nu este sanatoasa si poate afecta dezvoltarea micutului. Daca ai observat ca puiul tau are tendinta de a se roti noaptea, ajungand pe burtica, te sfatuim sa ii pui prosoape sau obiecte moi care sa nu ii permita sa ajunga in aceasta pozitie. Stim ca acest lucru inseamna multe nopti nedormite, rabdare si grija, insa sanatatea bebelusului tau este pe primul plan.
Cand poate bebe sa doarma in mai multe pozitii?
Bebelusul tau va putea adopta mai multe pozitii de somn atunci cand va implini 4-5 luni si va incepe sa fie constient de consecintele actiunilor lui. Pana la aceasta varsta, puiul tau nu va putea constientiza motivul pentru care nu primeste aer si de aceea nu va putea reactiona pentru a-i elibera caile respiratorii atunci cand sta pe burtica.
Asadar, conform medicilor, pozitia optima pentru a te asigura ca bebelusul tau se afla in siguranta si are parte de un somn odihnitor este culcat pe spate si cu burtica in sus. Somnul este foarte important pentru dezvoltarea celui mic si de aceea iti recomandam sa te asiguri ca are parte de toate conditiile necesare pentru a se putea odihni.