[imagebrowser id=1716]Intoleranta la lactoza apare de obicei la scolari sau tineri, dar este posibil ca simptomele sa apara si mai devreme, pe cand micutul este inca in carucior. Aceasta afectiune este cauzata de incapacitatea organismului de a produce lactaza in cantitati necesare, iar lipsa acestei enzime necesare pentru digerarea lactozei poate provoca probleme gastrointestinale. Desi da o senzatie inconfortabila, intoleranta la lactoza nu este periculoasa si nu poate afecta puternic sanatatea copilului.
Intoleranta la lactoza are la baza patru cauze in functie de care se face clasificarea afectiunii:
– Intoleranta familiala
Aceasta intoleranta este dobandita ereditar si are ca si cauza o eroare in procesul de descompunere chimica a lactozei.
– Intoleranta congenitala
Este cauzata de o problema genetica prin care corpul nu poate produce lactaza inca de la nasterea micutului. Aceasta forma a intolerantei este mai rara, iar copiii afectati nu pot digera nici macar laptele matern.
– Intoleranta primara
Este ereditara si afecteaza doar persoanele adulte.
– Intoleranta secundara
Este dobandita in special in perioada copilariei, prin afectarea unei portiuni din intestinul subtire si are ca si cauza parazitii intestinali, chimioterapia, gastroenterita sau diareea.
Simptomele intolerantei la lactoza pentru cei mici:
– crampe abdominale
– diaree
– balonare sau gaze la cel mult doua ore dupa ce consuma produse lactate
Cum tratezi un copil cu intoleranta la lactoza:
Prin modificari ale dietei se pot controla simptomele, dar nu se va reusi niciodata influentarea organismului pentru a produce lactaza. Este important ca tu, ca mamica, sa observi cu atentie reactia copilului tau, deoarece unii copii pot consuma o anumita cantitate de produse lactate fara a pati ceva, in schimb, alti copii se simt rau si dupa consumul unei cantitati infime de lactoza. De asemenea, iaurturile realizate cu culturi active de bacterii pot fi benefice, deoarece in urma procesului, lactoza devine acid lactic.
In final, te sfatuim sa nu uiti de aportul de calciu al micutului si sa inlocuiesti laptele si produsele din lapte cu alimente precum broccoli, spanac sau portocale. Astfel, in ciuda afectiunii de care sufera, copilul tau se va dezvolta sanatos si armonios.