[imagebrowser id=1746]Peste 1.000 de medici dentisti s-au alaturat din luna martie pana astazi campaniei de educare cu privire la igiena orala “Zambeste Romania”, desfasurata de GSK Consumer Healthcare prin brandurile sale Aquafresh®, Sensodyne®, Parodontax® si Corega®. Acestia ofera consultatii gratuite în cabinetele lor si, în unele cazuri, detartraje gratuite. Reteaua acopera deja 30 de judete din toate colturile tarii si va mai creste pana în decembrie, cand se finalizeaza campania. Respectand una dintre cele trei reguli de baza ale igienei orale – „Mergi la medicul dentist în mod regulat”, aceasta solutie vine în întampinarea celor 69% dintre respondentii unui studiu din 2012 care au declarat ca merg la dentist doar atunci cand au probleme.1
Cum functioneaza programul national de consultatii stomatologice gratuite?
Persoanele interesate îsi pot face o programare intrand pe website-ul www.zambesteromania.ro, în sectiunea „Consultatii stomatologice gratuite”, alegand judetul si orasul; li se vor afisa datele de contact ale cabinetului si un indicator care arata daca respectivul cabinet ofera si detartaje gratuite, iar programarea se face simplu printr-un telefon direct la cabinet.
În urma unor astfel de vizite, medicii dentisti pot semnala care sunt urgentele si prioritatile în tratamentul dentar, pot explica copiilor care e tehnica de periaj corecta, pot sfatui orice persoana în alegerea periutei si pastei de dinti potrivite; de asemenea, medicii dentisti pot face recomandari în privinta alimentatiei pentru mentinerea unei danturi sanatoase.
Medicii care doresc sa intre în retea se pot înscrie direct pe website în aceeasi sectiune.
Parintii si copiii fac cele mai multe vizite
În prima parte a campaniei „Zambeste Romania”, peste 10.000 de elevi din clasele I-IV au fost vizitati de medici dentisti pentru a învata notiunile de baza pentru o igiena corecta. Tot atunci au aflat si au spus mai departe acasa parintilor de vizitele gratuite în cabinete. Prin urmare, multe dintre vizitele la cabinete au fost facute ca urmare a programului de educatie în scoli.
Studiul realizat anul trecut în scoli din taraError: Reference source not found în cadrul campaniei „Zambeste Romania” anunta ca 38% dintre copii au placa dentara microbiana semnificativa, fapt ce semnalizeaza o stare precara de igiena orala2. Placa dentara favorizeaza aparitia cariilor si problemelor gingivale si indica lipsa unei igiene orale corespunzatoare.
Periajul dentar este prima arma în lupta cu placa microbiana, însa pe termen lung este necesara interventia profesionista. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operatiune de curatare a dintelui la baza, si de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentisti în oferta lor gratuita.