[imagebrowser id=1777]A venit vremea frumoasa si stim ca de abia astepti sa il pui pe bebe in carucior si sa il scoti la o plimbarica prin parc. Totusi, acesta este si sezonul insectelor si cel mic s-ar putea trezi cu o intepatura dureroasa si cu usturimi daca nu reusesti sa previi sau macar sa actionezi imediat dupa o intalnire „de gradul 0” intre bebelus si ganganii.
Cum il poti apara pe bebe de intepaturile de insecte
Ca intotdeauna, este mai usor sa previi decat sa tratezi. Daca ai parte de o minunata zi cu soare si iti doresti ca micutul sa primeasca o portie de aer curat si de voie buna, nu uita ca o serie de lucruri simple, dar eficiente, il vor feri de intepaturi:
- Foloseste plasa impotriva insectelor la carucior, patutul bebelusului si chiar la geamurile casei.
- Inainte de a iesi din casa, imbraca-l pe cel mic in hainute deschise la culoare si care sa ii acopere corpul in totalitate. Totusi, evita imprimeurile florale si culorile precum verdele tipator, deoarece aceastea actioneaza ca un magnet pentru insecte.
- Evita sa plimbi bebelusul prin zone cu apa statatoare, deoarece acestea atrag o multime de insecte, in special tantarii! Lacurile, baltile de dupa ploi, piscinele in care nu a mai fost schimbata apa de mult, toate acestea sunt de ocolit atunci cand ai un copilas cu tine.
Invata cum sa deosebesti intepaturile diferitelor insecte
Desi exista si cazuri extreme in care bebe poate ajunge chiar in soc anafilactic din cauza unei intepaturi de insecte, majoritatea intepaturilor sunt inofensive. Totusi, in cazul unei alergii extreme este indicat sa suni la salvare sau sa mergi urgent la medicul alergolog. In plus, exista numeroase vaccinuri si medicamente care pot diminua riscurile. Chiar daca micutul tau nu este alergic, este bine sa stii cum sa deosebesti diferitele tipuri de intepaturi:
- intepaturile de tantar – mancarimi puternice intensificate de scarpinat
- intepaturile de paianjen – contractii ale musculaturi si dificultati de respiratie!
- intepaturile de albine – o umflatura rosie insotita de senzatia de arsura(acum trebuie indepartat cu un obiect subtire)
- intepaturile de furnica – vezicula cu puroi.
Cum se trateaza corect zona afectata? Este indicat sa aplici o solutie pentru a dezinfecta „buba” bebelusului si sa aplici ceva rece. Daca micutul nu suporta senzatia de rece, in farmacii gasesti o multime de unguente naturale care previn infectarea.
In cazul in care bebe prezinta simptome extreme precum respiratie ingreunata(sufocare), stari de voma, somnolenta inexplicabila, zone ale pielii extrem de iritate, umflarea gatului sau a buzelor si batai neobisnuite ala inimii, trebuie sa pui pana pe telefon si sa chemi o ambulanta. In plus, odata ce pericolul a trecut, este bine sa il intrebi pe doctor ce medicamente si in ce cantitati ii poti administra ingerasului tau pentru a-l ajuta cu senzatiile de mancarime si iritatie.
Tine minte ca micutul tau nu este inca la varsta la care poate intelege la ce pericole se expune atunci cand iese afara, asa ca siguranta lui se afla in mainile tale. Daca tii cont de cateva sfaturi simple de prevenire si tratare a intepaturilor de insecte, vei putea sa te bucuri de clipe minunate alaturi de bebe in natura, fara ca el sa riste vreo buba. Tu cum il apari pe cel mic de intepaturi?