De ce organic?
Mai mult decât ”doar” bun pentru tine!
In armonie cu natura
Avantajele agriculturii ecologice pentru natură sunt multiple. Pentru oameni este important faptul că utilizarea sustenabilă conservă în mod continuu productivitatea naturii.
– Terenurile cultivate ecologic promovează ”organisme benefice”; de exemplu, în solurile pe care se produce ecologic există mai mulți viermișori care îl afânează, facilitând oxigenarea sa
– În mod obișnuit, mai multe insecte prădătoare trăiesc în aceste zone, acestea hrănindu-se cu dăunători. În acest mod, un echilibru sănătos este asigurat prin metode naturale
– Există mai multe specii diferite de plante și animale (biodiversitate) în zonele cu ferme organice. Nu doar mai multe păsări trăiesc la marginile terenurilor agricole ecologice, ci aici trăiesc și mai multe specii aflate pe cale de dispariție
– Până la 85% mai multe specii diferite de plante cresc în câmpurile ecologice. Datorită biodiversității, ecosistemul rămâne mai stabil
– Scopul agriculturii organice este să țină solul acoperit pe toată perioada anului. Acest lucru îl protejează de eroziune și ajută la stocarea apei, fapt care pe de o parte ajută la depășirea mai cu ușurință a perioadelor de secetă, iar pe de altă parte, la reducerea inundațiilor.
– Apa este protejată. Datorită interzicerii pesticidelor chimice-sintetice și a reglatorilor de creștere, nu ajung ape reziduale cu deșeuri în pânza freatică. Din acest motiv și datorită faptului că densitatea populației animale este mai mică, nivelul de nitrați din apă este de asemenea mai mic.
– Agricultura organică protejează clima
Se estimează că aproximativ 85% din producția mondială de hrană
depinde de albine. Albinele preferă câmpurile organice, acestea fiind
fără semințe tratate, fertilizatori artificiali și pesticide.
Animalele sunt crescute cu metode conforme fiecărei specii
– Agricultura organică garantează metode de creștere a animalelor conforme speciilor. Se bazează pe modul natural de viață al animalelor, asigurând, de exemplu, băi de nisip pentru păsări.
– Animalele au loc suficient să se miște în aer liber, trăind mai sănătos și mai natural.
– Hrana lor este organică și nu conține promotori ai creșterii
– Medicamentele (de exemplu antibioticele) nu sunt utilizate de rutină sau în scop profilactic
Numărul total de animale dintr-o fermă depinde de suprafață.
Acest lucru garantează autonomia hranei și previne supra-fertilizarea.
Producătorul
– Agricultura organică are un impact diferit asupra fermierilor: printre altele, cultivarea ecologică protejează sănătatea fermierilor
– Agricultura ecologică care implică îndepărtarea mecanică a buruienilor și creșterea animalelor în aer liber implică o muncă mult mai intensă, creând locuri de muncă
– Conform sondajelor, fermierii care produc organic sunt mai mulțumiți de munca lor, pentru că se pot identifica mai bine cu aceasta
Bananele de calitate organică HiPP cresc în mediul lor natural în junglă.
Consumatorul
– Fiecare are gusturile sale particulare, însă mulți consumatori de alimente organice sunt de acord că aceste alimente au un gust mai bun/mai intens
– Există câteva studii care arată că alimentele de calitate organică nu doar conțin mai puține ingrediente nedorite ( cum ar fi de exemplu reziduuri de pesticide), ci asigură și mai multe ingrediente dintre cele dorite
– Produsele animale sunt mai puțin ”poluate” datorită utilizării limitate a medicației și datorită interzicerii promotorilor de creștere/hormonilor
– Avantajele produselor organice aduc beneficii consumatorilor. Fiecare individ poate contribui astfel la utilizarea sustenabilă a resurselor naturale, utilizând produse de calitate organică.