Adevarul este ca depresia postpartum (dupa nastere) nu apare doar la femeile care tocmai au nascut. De multe ori, simptomele acestei conditii medicale se regasesc si la femei care au adoptat un copilas sau care au suferit un avort. Din pacate, 1 din 8 femei se confrunta cu aceasta problema, dar partea buna este ca poate fi tratata cu succes atata timp cat nu este ignorata.
Pentru multe mamici bucuria de a-si vedea pentru prima data bebelusul in patut , acasa, nu este la fel de mare cum se asteptau in timpul sarcinii. Specialistii spun ca aceeasta nu este o problema majora si ca uneori, atasamentul dintre mama si micut prinde contur in timp. Daca te temi ca s-ar putea sa suferi de sindromul postpartum sau ai o persoana draga care se confrunta cu aceasta afectiune, citeste in continuare si vei afla totul despre cauzele si remediile acestui tip de depresie.
Semne si simptome ale depresiei postpartum
Conform medicilor, sindromul postpartum este cauzat de modificarile hormonale resimtite de mama dupa ce a adus pe lume bebelusul (sau dupa avort). Acest sindrom se regaseste mai ales printre femeile care simt lipsa de interes, atentie sau sprijin din partea partenerului si a apropiatilor, sau printre cele care au mai suferit de depresie si inainte. Iata principalele sale semne si simptome:
-
Apatie si oboseala excesiva
-
Sentimente nejustificate de vinovatie
-
Schimbari emotionale bruste si inexplicabile
-
O stare continua de anxietate
-
Lipsa somnului.
Cum spunem adio depresiei postnatale
Exista cazuri in care depresia postpartum, netratata, se poate transforma intr-o adevarata psihoza. Daca simptomele nu dispar in mod natural, la 2-3 saptamani dupa ce au inceput sa se manifeste, este foarte important sa se apeleze la ajutor specializat. Iata ce poti sa faci tu insati pentru a scapa de sindromul postpartum:
-
Asigura-te ca dieta ta cuprinde toate vitaminele, mineralele si uleiurile esentiale de care ai nevoie
-
Apeleaza la ajutorul altor mamici: fie ca exista un grup de suport la tine in oras, fie ca este doar un grup on line, te va ajuta enorm sa simti ca nu esti singura care trece prin asemenea momente mai delicate
-
Ai nevoie de sport si de o viata activa. Alege-ti un nou hobby si bucura-te de acesta, apuca-te de alergat impreuna cu partenerul de viata sau cu o prietena si vei vedea cum starea ta de spirit se va imbunatati
-
Nu te teme sa spui „am nevoie de ajutor”. Daca vrei ca partenerul tau sa fie mai comunicativ, sau daca ai vrea ca parintii tai sa te ajute mai mult, nu te teme sa le spui asta. Cheia fericirii este comunicarea eficienta cu cei dragi tie.
In concluzie, sindromul postpartum poate fi depasit cu succes daca persoana in cauza constientizeaza problema si recunoaste ca are nevoie de ajutor. Mananca sanatos, fa exercitii regulat, tine-i aproape pe cei dragi si vei vedea ca te vei simti din nou fericita si plina de viata…gata sa te bucuri de mica minune din viata ta.