Displazia de sold este o afectiune congenitala si caracterizata prin pozitia anormala a capului femural in articulatia soldului. In displazia de sold, cavitatea in care se fixeaza capul femural este prea superficiala sau mai putin adancita, iar acest lucru permite capului femurului sa alunece partial sau total in afara cavitatii.
Soldurile bebelusilor se examineaza in primele zile dupa nastere, in maternitate. Daca exista suspiciuni de displazie de sold, medicul poate recomanda ecografia (pentru bebelusii mai mici de 5 luni), radiografia sau tomografia.
Trebuie sa stii ca nu in toate cazurile apar semne sau simptome la nou-nascut, tocmai de aceea sunt recomandate controalele periodice. Cele mai evidente simptome de displazie de sold se observa abia atunci copilul incepe sa mearga. Parintii observa scurtarea membrului inferior luxat, mersul leganat, iar atunci cand copilul sta in picioare, apare lordoza lombara accentuata cu spatiu mare intre fetele interne ale coapselor.
Cum se trateaza
Displazia de sold diagnosticata si tratata inainte de inceperea mersului are un prognostic foarte bun pentru recuperare rapida. In cazul copiilor care au inceput sa mearga, prognosticul este variabil, fiind legat de varsta la care se incepe tratamentul, tipul acestuia si complicatiile care pot sa apara.
Metodele de tratament nechirurgicale ale displaziei congenitale de sold sunt atelele speciale, hamurile Pavlik – care mentin soldurile indepartate, aceasta pozitie contribuind la dezvoltarea corecta a articulatiei soldului – si kinetoterapia. Sedintele de kinetoterapie au ca principal scop refacerea mobilitatii articulare si a fortei musculare, tonifiindu-se muschii fesieri, dar si muschii flexori si cei rotatori, ce au rolul de a stabiliza soldul in timpul mersului.
Netratata la timp, displazia de sold poate genera o serie de complicatii (necroza avasculara) si poate afecta serios dezvoltarea mersului si chiar dezvoltarea psihica a copilului.