Dupa primele saptamani de la venirea pe lume a bebelusului, in care nu reusesti sa dormi mai mult de 2-3 ore legate pe noapte, te intrebi daca cine a lansat expresia ”doarme ca un prunc” a avut vreodata copii. Ce nu stii insa este ca somnul bebelusului este tulburat de greseli pe care le faci chiar tu.
Il culci prea tarziu
Cei mai multi parinti culca bebelusul dupa ora 21. Cum seara vine acasa si tati, iar parintii vor sa fie impreuna la momentul baitei, se amana inevitabil ora de culcare. Dar noi studii arata ca bebelusii dorm mai mult si mai profund daca sunt dusi in patut la ora 19. Paradoxal, bebelusii culcati mai devreme se trezesc mult mai rar peste noapte si dorm mai tarziu dimineata decat cei care au fost pusi la nani seara tarziu. Cu cat il culci mai tarziu, cu atat bebelusul tau va avea un somn mai agitat.
Te repezi la el la primul scancet
Daca peste noapte se trezeste si te repezi sa il iei in brate la primul scancet, acest obicei il impiedica pe bebe sa invete sa se linisteasca singur si ii tulbura somnul. Pe de alta parte, daca tu te precipiti spre patutul lui la primul semn de disconfort, ii transferi anxietatea ta, ceea ce-l va agita si pe el mai tare si astfel, se va trezi de tot. Daca se trezeste peste noapte, mergi langa patutul lui si, fara sa il iei in brate, mangaie-l usor pe cap, vorbindu-i pe un ton linistitor. Nu aprinde lumina si evita contactul vizual, care il va face pe bebelus dornic de interactiune cu tine.
Ii incalzesti camera prea tare
Adultii asociaza caldura cu starea de confort si un somn mai linistitor, dar pentru bebelusi lucrurile stau invers – cu cat este mai racoare in camera, cu atat dorm mai bine. Temperatura ideala, care favorizeaza un somn odihnitor pentru bebelusi, este de 18-21 de grade, chiar daca tie ti se pare frig. Inainte de a-l pune la culcare, aeriseste bine camera si nu instala aeroterme sau calorifere electrice in apropierea patulului – usuca aerul si, spun specialistii, cresc riscul de moarte subita.
sursa foto: www.pinterest.com