Cand bebelusul apare pe lume, bunicii sunt primii la care apelam. De obicei, o bunica este invitata temporar sa o ajute pe mamica si pana la urma devine rezidenta cu drepturi depline in sufrageria familei. Alteori, copilul se grabeste sa vina pe lume inainte ca parintii sa aiba propriul lor apartament. Desi situatia are multe avantaje, unele probleme sunt greu de evitat cand locuim cu bunicii.
Diferenta intre generatii
Fiecare generatie are principiile si parerile ei privind cresterea copilului. Parintii nostri sunt de parere ca un copil este ca un animalut care trebuie bine dresat si nu inteleg in ruptul capului de ce refuzi sa-i dai dulciuri – ca doar e si el copil si pofteste…
Rolul de stapana casei
Indiferent daca tinerii parinti locuiesc in casa bunicilor sau bunica este in deplasare, ea doreste sa fie stapana casei. Ea face mancarea intr-un anume fel, spala vasele intr-un anume fel si intinde rufele intr-un anume fel. Si, ai ghicit, aceste feluri sunt diferite de modul in care faci tu acele lucruri. Din aceste mici diferente in abordarea treburilor casnice pot sa apara mari discutii.
Sabotajul
Nu numai ca au pareri foarte diferite de ale noastre privind cresterea copiilor, dar le si aplica, (pe ale lor), desi noi insistam sa ne fie respectate propriile reguli, dat fiind ca vorbim despre copilul productie proprie. Aici intervin doua aspecte – pe de o parte, problema apare din cauza diferentelor de principii si experienta, pe de alta parte, din dorinta de a compensa cumva lipsa de atentie acordata propriilor copii, bunicii ajung sa rasfete copilul.
Atunci cand acesta este foarte mic, singura problema este tensiunea intre mama copilului si bunica lui, dar atunci cand juniorul creste, el devine confuz, pentru ca nu mai stie ce reguli sa respecte – pe ale parintilor sau pe ale bunicilor, care- l mai si invata ”sa nu-i spunem mamei, ca stii ca se supara”…
Pericole pentru cuplu
Desi avantajele de a avea parintii care sa ne ajute la cresterea bebelusului alaturi, in aceeasi casa, sunt considerabile, nici dezavantajele situatiei nu sunt de neglijat. Frustrarile se acumuleaza, certurile se indesesc (in cuplul tanar, dar si intre generatii), iar de aici nu mai e mult pana la izbuncnirea unui adevarat razboi familial, care se termina fie prin plecarea familiei tinere din casa parinteasca, fie prin despartirea cuplului care a apelat la ajutorul seniorilor.